Bergen 32:40

.....razlog je bio "nepogodjen" ili neprecizno postavljen kut pri tokarenju! I da nije mislim da je jako tesko postici preciznost tokarenja sjedista sa ovim alatom u brodskim uvjetima pri tom mislim na vibracije. Velika je razlika kad to netko napravi na kraju u radioni, dovoljna za potrebnu preciznost koja je jako vazna. S obzirom na frekvenciju skidanja glava koja je ako se ne varam za ovaj motor 8000 radnih sati za Top overhaul ili pri major overhaulu na 16000 sati nije greda ako se utrose 2 ili 3 dana vise i da se posao napravi rucno. Jedna osoba u jednom danu moze sredit barem 1 ipo glavu dnevno sto su 3 glave u 2 dana...pod pretpostavkom da imas set rezervnih glava pa da ti nije presa.

Upravo iz ovoga razloga sada Chris marine daje tzv stroj za retardirane koji je unaprijed piniran za samo jedan kut tokarenja. Vibracije kod ovog tokarenja nisu toliko bitne odnosno nemaju bas nekakav uticaj na tokarenje. Sta se tice lappinga to se jos valjda radi na jugoliniji i jadroplovu jer umjesto sto manje kontaktne povrsine(cca 60% prema vanjskoj strani sjedista) dobijes povrsinu nogometnog igralista sto dakako nije dobro dugorocno za brtvljenje,ali nema veze isto napisi koju pastu koristis i je li je misas sa dieselom ili motornim uljem kod ovog rucnog lapiranja. Sto se tice ovoga koliko ko moze napravit ja recimo ne bi uspija napravit ni jedan jedini ventil u cili ugovor,a razlog je jer se to ne radi.Odnosno to se radilo jos u kamenom dobu,a od tada smo evoluirali odnosno barem su pojedinci.

na man 48-60 ventile minja svako 6000. izbrusija ih ko zna koliko sa slicnon masinon koja je namistena na samo jedan kut i nema greske. ne sican se je li ovi chris craft ali nesto takvo je
brusija ih i u portu, i u full speedu i po ko zna kojin vibracijama. kad bi meni dopizd... onda bi se i cistaci malo igrali sa tin i nikad niko nije falija. ovi bi proces ponavljali dok ventil ne uvati 36000 uri ako se dobro sican i onda bi ga pritvorili u banak za sidit.

siguran san da je u vas sve malo modernije, ovo gori je bilo u proslome stoljecu

Pastu koju sam koristio prije je 180 medium fine 1-2 puta i onda do kraja sa 400 (extra fine) pomijesano sa uljem. Radi se to jos uvijek u velikoj mjeri i sa tim nema greske...

Bergen / Rolls-Royce početak motora krenija je za ribarice,
a sam razvoj motora započet je u offshore industriji,

svi ovi noviji motori koji su u zadnjih par godina izbačeni na tržiÅ¡te iz tvornice nisu detaljno ispitani več su po brodovima ugrađeni i tu se ispitivaju u radu...
na moj brod stalno je neko iz servisa i oni tu vrše ispitivanja,
kad ih zoveš i pitaš za neki problem oni nemaju pojma,
Wärtsilä, MAN B&W su za razliku od Rolls-Royce motora daleko napredniji i kvalitetniji,
mi smo imali na Bergen B32:40-L8A motoru problema sa rashladnicima zraka,
kad smo ih vadili po radnim satima za čiÅ¡ćenje naÅ¡li smo dosta puknutih pržujeri - imbus vida koje povezuju sekcije rashladnika,
pisali smo claim - servis doša i ugradili nove rashladnike zraka,
instrukcijone knjige su jako loÅ¡e i nema baÅ¡ informacija a kod većeg overhaul-a traže sve da se Å¡alje u Rolls-Royce,
recimo VT pumpe, uputne ventile, šprice, glave ...
kod nas kad bude main overhaul firma će poslat servis,
ja sam radio na MAN B&W remonte na 16 000 RH i onda je komplet sve,
a kod Rolls-Royce motora je mala pa velika klasa ... a MAN B&W odma sve nema male - velike :)

ovi su motori po Standards and classification dizajnirani za Intermediate fuel oil with a maximum viscosity of 180 Centistokes (<3.5% sulphur a bilo je tu i 380 i više :udriglavom
na brodu imamo MGO Marine gas oil a ne MDO Marine diesel oil i stvarno je problem za upalit motore,
zadnji put kad je bija 100% u sistemu MGO nema šanse upalit pa smo morali prebacit na HFO da ih upalimo... :confused:
na brodu imamo komplet Chris marine i firma nas uskoro šalje u tvornicu na course :)

... na brodu imamo komplet Chris marine i firma nas uskoro šalje u tvornicu na course :)

Te masine da si odma bacija priko bande i da si narucija pastu 180 i 400.Ulje imas njega ne narucuj. Di mi je moj crta zara?? Nadam se da ne brusi ventile na ruke kad se ne javlja.

Tako je Bergen pocetak je bija ugradnja u ribarice i toliko su bili kvalitetni da su otisli u bankrot jer niko nije triba kupovat djelove. Lokomotivski motori su EMD(za malu lekciju iz povijesti diesel motora radi se o amerikanskim motorima). Isto neunistiva makina.

Radija sam po naÅ¡im i stranim firmama - Å¡lajfa ručno dan-noć :confused:
nisam ima ni ventila ni sedija ni vodilica rezerve...
gorili mi ventili na 4 stroke MAN B&W ... PILSTIC ...
lako je kad imaš rezerve samo variš-izbijaš-lediš-nabijaš-minjaš...
radija na 2 stroke B&W MAN 12K98MCC i brusili sedije i ventile sa Chris marine :)
volija bi i na 4 stroke bruskat sa Chris marine ipak je to nova i kvalitetna tehnika a i svi u servisu tako rade...
i obavezno last final lap sa finom pastom :uzdravlje

Crta zara moli boga da VT cijevi izdrze jos koji dan,kako su pocele pucat,a platforma buza :udriglavom

Ajde izdrzat ce ne placi cak i Uwe Gross govori da sa motorima nema nekih vecih problema. Pripa si se to je normalno ali da je ne znam kako lose izdrzat ce jos 3 miseca,a kamoli ne koji dan.

@PetarST
Na MANu se sjedista nikako ne hlade(ovo MAN iz nekog razloga drzi vrlo vaznim,ne znam meni se cini pizdarija,ali eto radim po knjizi) ni ledom ni tekucim dusikom nego se postave i sa navlakacem dovedu na miru(ja mislim da je 0,2 mm zazor izmedju sjedista i glave kod 32/40) direktno i stavlja se LOCTITE na usisna sjedista ,a na ispusna nista.

Last edited:
Ajde izdrzat ce ne placi cak i Uwe Gross govori da sa motorima nema nekih vecih problema. Pripa si se to je normalno ali da je ne znam kako lose izdrzat ce jos 3 miseca,a kamoli ne koji dan.

@PetarST
Na MANu se sjedista nikako ne hlade(ovo MAN iz nekog razloga drzi vrlo vaznim,ne znam meni se cini pizdarija,ali eto radim po knjizi) ni ledom ni tekucim dusikom nego se postave i sa navlakacem dovedu na miru(ja mislim da je 0,2 mm zazor izmedju sjedista i glave kod 32/40) direktno i stavlja se LOCTITE na usisna sjedista ,a na ispusna nista.

Frenki

nisi ti na MAN motorima vec losoj copy(bez paste) izvedbi STX
to ima veze s Augsburgovim motorima koliko i petak diesel iz musso konrado s mercedesovim motorima

inace imaju valve seat lubrification i liner lubrification ovisno o load makinje
prvo je bilo s dvi brzine motor za podmazivanje posli s vdf drive minja se signal ovisno o opterecenju i jos puno toga
tako je barem njemac to rijesia

Last edited:
Frenki

nisi ti na MAN motorima vec losoj copy(bez paste) izvedbi STX
to ima veze s Augsburgovim motorima koliko i petak diesel iz musso konrado s mercedesovim motorima

inace imaju valve seat lubrification i liner lubrification ovisno o load makinje
prvo je bilo s dvi brzine motor za podmazivanje posli s vdf drive minja se signal ovisno o opterecenju i jos puno toga
tako je barem njemac to rijesia

Ma tocno totalno losa kopija,ali kurseve sam izucava u MAN Primeserve academy u Augsburgu.Ali i original ima dosta slabih tocaka doduse puno manje nego ovo govno,ali cudna politika MANa da se kompletno ogradjuje od licenciranih motora.To je ko da kupis VW phaeton sastavljan u Brazilu i VW ti kaze jebiga to je brazilska kopija,mislim ne kuzim. Lubrifikacija usisnih ventila je samo kod ovih na lako gorivo mada je moj na lako sva sreca da nisu to ugradili jer znam kakve su probleme imali sa tom lubrifikacijom na nekoliko platformi. Lubrifikacija cilindara na preko 50% loada.I njemac je isa sad na jeftinija rjesenja.

grosu nikad nema problema kad se spominje trosak,aj iz tvojih usta u bozje usi

Sičam se jednog remonta na 4 stroke MAN B&W sve su koÅ¡uljice u kompresionom prostoru bile dosta isfrižane doslovce ispucane nesičam se modela motora al znam da je bila licenca koreanac hyundai...
leteći ležaji doslovce bez bijele kovine nakon 16 000:confused:
na tom motoru su mi stalno gorili ventili i blokavale pumpe a nije ima više od 16 000 RH...
a na model posli tog su rjeÅ¡ili taj problem i ugrađivali su flame ring u kompresioni prostor...

Back