• Raspored Ispita

E.t.o.

taj novi OIB priko njega mozes vidit koliko ti uplacuju u penzioni fond,online pitaj brazilce da ti kazu kako,moras imat i radnu knjizicu
neznam dali ti je firma dala..
svaki misec 8% tvoje place ide u drzavni penzioni fond(ti to neznas nisi informiran ali to moraju)
ti placas porez i prijavljen si da zivis ovde pise na osobnoj

e sad ,nakon x godina rada skupi se svota i zato svaki brazilac hoce bit potiran s firme,zasto??
zato sta te solde koji su se skupili uvecavaju se za 40% i ako nema drugi posao koji on nece ni trazit onda sljedi isplata.

sad postaje interesantno nama expat firma uzme nazad te novce ,to je protu zakonito imas pravo na sve solde uplacene zadnjih 5god
i mozes do dvi godine posli otkaza trazit te solde
na vrhovnom sudu je jedan holandez dobio ima presuda na portugalskom i na iternetu

radi se od u prosijeku 5Treala je otprilike 300Treala u 5godina ,nesto ce uzest advokat ali ostat ce 80Tusd

taj novi OIB priko njega mozes vidit koliko ti uplacuju u penzioni fond,online pitaj brazilce da ti kazu kako,moras imat i radnu knjizicu
neznam dali ti je firma dala..
svaki misec 8% tvoje place ide u drzavni penzioni fond(ti to neznas nisi informiran ali to moraju)
ti placas porez i prijavljen si da zivis ovde pise na osobnoj

e sad ,nakon x godina rada skupi se svota i zato svaki brazilac hoce bit potiran s firme,zasto??
zato sta te solde koji su se skupili uvecavaju se za 40% i ako nema drugi posao koji on nece ni trazit onda sljedi isplata.

sad postaje interesantno nama expat firma uzme nazad te novce ,to je protu zakonito imas pravo na sve solde uplacene zadnjih 5god
i mozes do dvi godine posli otkaza trazit te solde
na vrhovnom sudu je jedan holandez dobio ima presuda na portugalskom i na iternetu

radi se od u prosijeku 5Treala je otprilike 300Treala u 5godina ,nesto ce uzest advokat ali ostat ce 80Tusd

Pod OIB sma mislia na CPF jel i ti na to mislis? A na ID mislim onu njihovu nazovimo carto de identificione ili kako se vec pise

Last edited:
cpf je to sam mislio imas jos i radnu knjizicu
ona ti stoji u firmi to expat ne dobije

osobna ta plasticna to je drugo to pokazes panduru kad te stopa bez kacige na motoru ili bicikli

mi imamo posli 6 miseci sev njihove dokumenta od kurseva medicala i placamo porez u brazilu i s tom osobnom prijavljeni smo da zivimo i radio ovde ,pise na papirima kad ih radis za visa extension adresa di si prijavljen,ja sam negdi na rua cavaleiros macae

iman i cedulju de identificao i iman CPF i naravno brevete.

Pitacu malo starosjedioce ode na brodu oni to bolje znaju.

nece ti to bas znat expat jedino ako su dugo dugo dole,malo ljudi za to zna
pitaj brazilce oni ce ti rec,svi misle da stranci to nemaju,samo je kvaka da mi nismo stranci
mi smo prijavljeni da radimo i zivimo doli i placamo porez i imamo oib sve u brazilu

Je li netko ima pitanja (mozd i odgovore) za polaganje ispita na kapetaniji D17 Rukovanje brodicom za spašavanje i spasilačkom brodicom, osim brze brodice. zahvaljujem.

Pozdrav

Imam pitanje.

Plovim na msc-u. Svima koji su pod electro departmentu pise electrician( asst, first nebitno). Nikome ETO.
E sad tu na brodu sam cua pricu da ako ti u matrikuli ne pise ETO nego electrician mozes imat probleme oko obnove ETO breveta.E sad ne znam jesu to gluposti ili ima istine pa najbolje da pitam tu.

Zahvaljujem

Pozdrav

Imam pitanje.

Plovim na msc-u. Svima koji su pod electro departmentu pise electrician( asst, first nebitno). Nikome ETO.
E sad tu na brodu sam cua pricu da ako ti u matrikuli ne pise ETO nego electrician mozes imat probleme oko obnove ETO breveta.E sad ne znam jesu to gluposti ili ima istine pa najbolje da pitam tu.

Zahvaljujem
Istina. Rijesi da ti pisu ETO jer neces moc obnovit brevet. Da li placas doprinose u HR? Ako da, onda ti u rjesenju pise da placas kao elektricar, a ne kao casnik elektrotehnike. A opet sve ovisi od kapetanije do kapetanije jer svaka ima svoj zakon ocito! Meni su u RI rekli da necu moc obnovit brevet jer sam se na prosloj firmi vodio kao electrical engineer! Jedan kolega sa te prosle firme je rijesio da mu pisu ETO u matrikulu.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

I jos kad sam se zalio zbog toga na kapetaniji sta mi ne priznaju mi je rekla da se zalim ministarstvu. To mi se cinilo kao borba s vjetrenjacama pa sam planirao kao i bivsi kolega rijesiti na brodu da pisu ETO. Ali sam u medjuvremenu otisao sa firme.

Znaci ja trenutno plovim kao asistent electrician na MSC-u. Oce bit dovoljno da upisem u matrikulu assistant ETO? (sami sebi upisjemo podatke u matrikulu).
Placam doprinose u HR kao elektricar.

Znaci ja trenutno plovim kao asistent electrician na MSC-u. Oce bit dovoljno da upisem u matrikulu assistant ETO? (sami sebi upisjemo podatke u matrikulu).
Placam doprinose u HR kao elektricar.
Mislim da bi trebalo bit dovoljno

Ako vec upisujes sam upisi ETO :)

btw svejedno ti je napisa ass eto ili ass electrician. Sa ass ETO nemozes produziti ETO brevet jer se asistentura ne racuna kao rank. Meni je receno da se i sa electrician moze produziti jer nisu sve kompanije uvele taj naziv iako tretiraju svoje elektricare ka oficire. Znas i sam da je na MSC 1.elektricar oficira a nema ETO u nazivu ranka

Last edited:
Upisi onda 2nd ETO i mirna Bosna :D radije posalji mail na kapetaniju di se prijavljujes pa pitaj jer svaka kapetanija drugacije tumaci. BTW Magna mozda bi i priznali ass ETO jer to nije ETO cadet.

Ako placas davanja ka kadet struje onda upisi electrician cdt jer nisu ista davanja za ETO i elektricara. Godi naziv ETO ali firme vecinu nas zavode ka elec. jer su davanja manja.

Back