Elektronska navigacija

Aquarius1993

New member
Ovako, pripremam se za ispit iz elektronske navigacije. Tražim pomoć ako neko zna, može i želi pomoć!
Devet pitanja oko kojih tribam pomoć, onaj ko zna nek odgovori/definira/složi neki dobar odgovor, tu ili meni direktno u inbox. Hvala unaprid!.

PITANJA:
1.Devijacija žirokompasa uslijed geografske širine.
2.Devijacija vožnje žirokompasa.
3.Devijacija u prostiranju elektromagnetskih valova.
4.Umjetni zemljini sateliti.
5.Razdvajanje radarskih odraza po udaljenosti i smjeru.
6.Pogreške GPS-a uslijed geoidnog oblika zemlje.
7.Optička jakost kamere.
8.Položaj broda GPS na kartama raznih rotacionih elipsoida.
9.Primjena televizije u navigaciji.

Guglaj!!

Guglaj!!

Evo nakon prvog guglanja odmah nađem neÅ¡to za tvoje prvo pitanje nadam se da če ti pomoć...

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=...HRpDwSMyBpUR8rJ10eWvheA&bvm=bv.61535280,d.bGQ

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=...ZvD6x-3mA4Pf0xPeLuDzaiA&bvm=bv.61535280,d.bGQ

.
.
.

...a ostalo neču da upisujem jer bih sve naÅ¡ao Å¡to mi je potrebno nema smisla drugo uplati repeticije imaÅ¡ i download sekciju na forumu itd itd...neče tebi niko pomoč ako ti sam sebi nečeÅ¡ ovo ti je ufino prika moj nadam se da čeÅ¡ bit bolji oficir od trenutno pokazanog.Pozdrav svima mirno more :uzdravlje

Ovako, pripremam se za ispit iz elektronske navigacije. Tražim pomoć ako neko zna, može i želi pomoć!
Devet pitanja oko kojih tribam pomoć, onaj ko zna nek odgovori/definira/složi neki dobar odgovor, tu ili meni direktno u inbox. Hvala unaprid!.

PITANJA:
1.Devijacija žirokompasa uslijed geografske širine.
2.Devijacija vožnje žirokompasa.
3.Devijacija u prostiranju elektromagnetskih valova.
4.Umjetni zemljini sateliti.
5.Razdvajanje radarskih odraza po udaljenosti i smjeru.
6.Pogreške GPS-a uslijed geoidnog oblika zemlje.
7.Optička jakost kamere.
8.Položaj broda GPS na kartama raznih rotacionih elipsoida.
9.Primjena televizije u navigaciji.

zaÅ¡to Simović ne igra ovdje?

1. Dakle, sjeverni kraj rotacijske osi gira mora polagano precesirati k zapadu (prema meridijanu), i to tako dugo dok na nj djeluje vertikalna komponenta. Ako ne dode do uravnoteženja u promjenama tih komponenata, pojavljuje se odstupanje n-kraja rotacijske osi iz meridijana. Mali kut za koji se n-kraj osi gira postavlja izvan meridijana, zbog slabljenja vodoravne i jačanja vertikalne komponente kutne brzine Zemlje,naziva se pogreÅ¡ka geografske Å irine. U sjevernim Å irinama ona je pozitivna (istočna), a u južnima negativna (zapadna), a njezina vrijednost mijenja se s tan fi Zbog toga se
mora upotrijebiti poseban korektor koji će ispravljati ovu pogreÅ¡ku za bilo koju geografsku Å¡irinu.
2. Nastaje zbog utjecaja meridionalne komponente vektora plovidbe (gibanja broda), kojemu je smjer određen kursom broda, a njegova jačina brzinom broda. Kako je poznato, rotacijska os gira postavlja se okomito na smjer rotacije Zemlje. Kad brod plovi, na giro djeluje gibanje broda, pa će giro nastojati da se sa rotacijskom osi postavi okomito na smjer gibanja broda. To se jače očituje Å¡to je brzina broda veća. Zbog toga će se os gira postaviti okomito na rezultantu dviju komponenata: komponentu Zemljine rotacije i meridionalnu komponentu gibanja broda (u smjeru kursa), tj. otklonit će se iz meridijana za neki kut. Vrijednost kuta otklona n-kraja osi gira od pravog meridijana naziva se greÅ¡ka vožnje.
3. Mogu bubniti i ostati živa, ali ne znam šta bi ovo moglo biti, vezano za radar, kompas ili girokompas.... Logika mi kaže da je ovo vezano za radar i oscilacije frekvencija i titraja pri odašiljanu radio valova uzrokovano elektromagnetskim valovima ali ovo je ....:confused:
4. Mjesec je prirodni, sve drugi što se vrti oko Zemlje je umjetno :p SARSAT INMARSAT MTV ASTRA ruska postaja Mir
5. radar mora odašiljati svoj snop rotacijski i u uskom snopu. Rotacijski da bi na temelju kuta odbijenog signala i nule koju mu daje žiro procjenio azimut objekta a u uskom snopu kako bi mogao više objekata odvajati po azimutu i udaljenosti. Udaljenost se mjeri na temelju vremena koje je bilo potrebno da odalani signal se odbije natrag u radarski prijamnik.
6. ovo je službeno Geometrijske pogreške nastaju zbog prostorne
raspodjele satelita i korisnika. Geometrijska mjera preciznosti GDOP (Geometric Dilution of Precision) je
bezdimenzijski faktor. Visoke vrijednosti GDOP-faktora najčeÅ¡će su povezane uz smanjeni broj vidljivih satelita.
Općenito je prihvaćeno da je geometrijski raspored satelita povoljan ako je GDOP manje od 5.
Najveća se točnost može postići kad je kut među satelitima, gledano s pozicije prijamnika, blizu 90º.
Sistemske pogreÅ¡ke obuhvaćaju sve pogreÅ¡ke nastale pri određivanju udaljenosti između korisnika i satelita.
Općenito točnost pozicioniranja ovisi o kvaliteti mjerenja pseudoudaljenosti do satelita, te o točnosti
položaja satelita u orbitama. Mojim riječima Zemlja je spljoÅ¡tena a satelit procjenjuje svoju poziciju na temelju udaljenosti od srediÅ¡ta Zemlje, računa x y z os. kako zemlja nije idealna kugla a niti idealno spljoÅ¡tena kugla ako satelit mrvu (a govorimo o mili mini mikro sekundama :P ) fula svoju poziciju onda će fulati i tvoju poziciju na GPSu. To sve ne računajući na američki SA (selektivno biranje kome će dati da zna svoju GPS poziciju)

7. :confused::confused: koje kamere?

8. Na nekim hrvatskim kartama ako želiÅ¡ unijeti poziciju dobivenu sa GPSa prvo je moraÅ¡ korigirati za 0,29 E istočno. Tako ima i drugih karata gdje isto se ne mogu direktno unijeti pozicije sa GPSa, a to piÅ¡e u naslovu karte (ispod upozorenja)

9. Da gledaš sapunice u gvardiji? :p:D:p Valjda misli se na primjenu ekrana za prikaz radarske slike... ili ne misle na to... ne znam.

Javi ako nisam pomogla da se udrem po prstima....

EDIT dok sam ja tipkala mixslovanick ubacio je svoj odgovor. Ne volim govoriti loÅ¡e, ali mi se ne sviđa ovo "Plati konzultacije" rjeÅ¡enje. Ja trenutno nemam kune ni za Å¡ta, dođe mi da afanam od muke, pa opet pomažem okolo i ne tražim kune za to jer Å¡to ako meni bude tribala pomoć sutra, a dobijem odgovor: pare na sunce! TroÅ¡im kune ditetu iz kasice prasice... na to sam spala.

Last edited:
Evo nakon prvog guglanja odmah nađem neÅ¡to za tvoje prvo pitanje nadam se da če ti pomoć...

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=...HRpDwSMyBpUR8rJ10eWvheA&bvm=bv.61535280,d.bGQ

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=...ZvD6x-3mA4Pf0xPeLuDzaiA&bvm=bv.61535280,d.bGQ

.
.
.

...a ostalo neču da upisujem jer bih sve naÅ¡ao Å¡to mi je potrebno nema smisla drugo uplati repeticije imaÅ¡ i download sekciju na forumu itd itd...neče tebi niko pomoč ako ti sam sebi nečeÅ¡ ovo ti je ufino prika moj nadam se da čeÅ¡ bit bolji oficir od trenutno pokazanog.Pozdrav svima mirno more :uzdravlje

Googlam dosta dugo već, imam odgovore na 180 pitanja koje sam tražija, a ovih devet il od izmorenosti prid laptopom il neznan čeg drugog nisam naÅ¡a. Imam spremljen ovaj PDF. (u tvom linku), na laptopu, al očito je da nisam uočia odgovor na prvo pitanje. A Å¡ta se tiče repeticija mislim da nisu potrebne ipak se radi o teoriji u mom slučaju.. A ovo bolji ili gori od pokazanog mi prevedi na Hrvatski (niko se nije rodija sa nautičkim trokutom i Å¡estarom u ruci pa zato psssstt) . Ako mi neka pomoć triba normalna stvar da ću je potražit, radilo se o portalu ili u Google-u.

Kako god hvala na usmjernenoj pažnji!

zaÅ¡to Simović ne igra ovdje?

1. Dakle, sjeverni kraj rotacijske osi gira mora polagano precesirati k zapadu (prema meridijanu), i to tako dugo dok na nj djeluje vertikalna komponenta. Ako ne dode do uravnoteženja u promjenama tih komponenata, pojavljuje se odstupanje n-kraja rotacijske osi iz meridijana. Mali kut za koji se n-kraj osi gira postavlja izvan meridijana, zbog slabljenja vodoravne i jačanja vertikalne komponente kutne brzine Zemlje,naziva se pogreÅ¡ka geografske Å irine. U sjevernim Å irinama ona je pozitivna (istočna), a u južnima negativna (zapadna), a njezina vrijednost mijenja se s tan fi Zbog toga se
mora upotrijebiti poseban korektor koji će ispravljati ovu pogreÅ¡ku za bilo koju geografsku Å¡irinu.
2. Nastaje zbog utjecaja meridionalne komponente vektora plovidbe (gibanja broda), kojemu je smjer određen kursom broda, a njegova jačina brzinom broda. Kako je poznato, rotacijska os gira postavlja se okomito na smjer rotacije Zemlje. Kad brod plovi, na giro djeluje gibanje broda, pa će giro nastojati da se sa rotacijskom osi postavi okomito na smjer gibanja broda. To se jače očituje Å¡to je brzina broda veća. Zbog toga će se os gira postaviti okomito na rezultantu dviju komponenata: komponentu Zemljine rotacije i meridionalnu komponentu gibanja broda (u smjeru kursa), tj. otklonit će se iz meridijana za neki kut. Vrijednost kuta otklona n-kraja osi gira od pravog meridijana naziva se greÅ¡ka vožnje.
3. Mogu bubniti i ostati živa, ali ne znam šta bi ovo moglo biti, vezano za radar, kompas ili girokompas.... Logika mi kaže da je ovo vezano za radar i oscilacije frekvencija i titraja pri odašiljanu radio valova uzrokovano elektromagnetskim valovima ali ovo je ....:confused:
4. Mjesec je prirodni, sve drugi što se vrti oko Zemlje je umjetno :p SARSAT INMARSAT MTV ASTRA ruska postaja Mir
5. radar mora odašiljati svoj snop rotacijski i u uskom snopu. Rotacijski da bi na temelju kuta odbijenog signala i nule koju mu daje žiro procjenio azimut objekta a u uskom snopu kako bi mogao više objekata odvajati po azimutu i udaljenosti. Udaljenost se mjeri na temelju vremena koje je bilo potrebno da odalani signal se odbije natrag u radarski prijamnik.
6. ovo je službeno Geometrijske pogreške nastaju zbog prostorne
raspodjele satelita i korisnika. Geometrijska mjera preciznosti GDOP (Geometric Dilution of Precision) je
bezdimenzijski faktor. Visoke vrijednosti GDOP-faktora najčeÅ¡će su povezane uz smanjeni broj vidljivih satelita.
Općenito je prihvaćeno da je geometrijski raspored satelita povoljan ako je GDOP manje od 5.
Najveća se točnost može postići kad je kut među satelitima, gledano s pozicije prijamnika, blizu 90º.
Sistemske pogreÅ¡ke obuhvaćaju sve pogreÅ¡ke nastale pri određivanju udaljenosti između korisnika i satelita.
Općenito točnost pozicioniranja ovisi o kvaliteti mjerenja pseudoudaljenosti do satelita, te o točnosti
položaja satelita u orbitama. Mojim riječima Zemlja je spljoÅ¡tena a satelit procjenjuje svoju poziciju na temelju udaljenosti od srediÅ¡ta Zemlje, računa x y z os. kako zemlja nije idealna kugla a niti idealno spljoÅ¡tena kugla ako satelit mrvu (a govorimo o mili mini mikro sekundama :P ) fula svoju poziciju onda će fulati i tvoju poziciju na GPSu. To sve ne računajući na američki SA (selektivno biranje kome će dati da zna svoju GPS poziciju)

7. :confused::confused: koje kamere?

8. Na nekim hrvatskim kartama ako želiÅ¡ unijeti poziciju dobivenu sa GPSa prvo je moraÅ¡ korigirati za 0,29 E istočno. Tako ima i drugih karata gdje isto se ne mogu direktno unijeti pozicije sa GPSa, a to piÅ¡e u naslovu karte (ispod upozorenja)

9. Da gledaš sapunice u gvardiji? :p:D:p Valjda misli se na primjenu ekrana za prikaz radarske slike... ili ne misle na to... ne znam.

Javi ako nisam pomogla da se udrem po prstima....

Simović je u prvom planu, cila skripta mi je isprintana Å¡ta se toga tiče... pitanja su ona koje mi je učiliÅ¡te dalo, niÅ¡ta nije izmiÅ¡ljeno tako ni ova optička jakost kamere... A Vama kapa do poda, u početku sam se mislija dal da se Vama javim, pa mi je ono u glavi bilo dignit će me baÅ¡ na ta pitanja na usmenom pa nisam tija! :) inače sve 5

Simović je u prvom planu, cila skripta mi je isprintana Å¡ta se toga tiče... pitanja su ona koje mi je učiliÅ¡te dalo, niÅ¡ta nije izmiÅ¡ljeno tako ni ova optička jakost kamere... A Vama kapa do poda, u početku sam se mislija dal da se Vama javim, pa mi je ono u glavi bilo dignit će me baÅ¡ na ta pitanja na usmenom pa nisam tija! :) inače sve 5

Ako si ti jedan od mojih "žrtava" ja na usmenom pitam pitanja koji su za D6B jer ako prođeÅ¡ dobivaÅ¡ potvrdnicu za taj tečaj tako da je važnije da znaÅ¡ ono Å¡to ti treba na brodu od elektronske a ne loran i hiperboličnu navigaciju (koja se ono koristi svaku sekundu na brodovima a ha :rolleyes:). važnije je da znaÅ¡ razliku između arpe i radara, Å¡to je slijepi sektor i lažne jeke, zaÅ¡to blizu obale palimo X a dalje i po loÅ¡em vremenu S, Å¡to je interferencija radara i kako se razlikuje od detekcije SARTa, RACON, RAMARK, postavke radara head up course up north up, true relative motion, utjecaj materijala oblika visina na odraz na radaru.... mogu li se ciklone pratiti na radaru (da).... pitam ono Å¡to pitaju kapetani na ispitu D6B (radna)

Ako si ti jedan od mojih "žrtava" ja na usmenom pitam pitanja koji su za D6B jer ako prođeÅ¡ dobivaÅ¡ potvrdnicu za taj tečaj tako da je važnije da znaÅ¡ ono Å¡to ti treba na brodu od elektronske a ne loran i hiperboličnu navigaciju (koja se ono koristi svaku sekundu na brodovima a ha :rolleyes:). važnije je da znaÅ¡ razliku između arpe i radara, Å¡to je slijepi sektor i lažne jeke, zaÅ¡to blizu obale palimo X a dalje i po loÅ¡em vremenu S, Å¡to je interferencija radara i kako se razlikuje od detekcije SARTa, RACON, RAMARK, postavke radara head up course up north up, true relative motion, utjecaj materijala oblika visina na odraz na radaru.... mogu li se ciklone pratiti na radaru (da).... pitam ono Å¡to pitaju kapetani na ispitu D6B (radna)

Hvala za ovu informaciju, znači onda učim po skripti D6B ARPA-radna razina.

Hvala za ovu informaciju, znači onda učim po skripti D6B ARPA-radna razina.

Ne baÅ¡. Skripta se radi za tečaj, a tečaj je namijenjen ljudima koji su već odradili godinu dana na radarima i arpi tako da većina stvari ne piÅ¡e jer se zna da svaki iole normalan pomorac koji je odradio kadetaturu zna odgovore na pitanja slijepi sektor i lažne jeke i slično, fokus je viÅ¡e na onome Å¡to se na brodu ne radi, manevarski dijagram, a obvezatni je dio ispita. ImaÅ¡ nastavno pismo? Tamo je sve. A na tečaju se sve obradi, plus nastava. Ne možeÅ¡ izaći na ispit ako nisi odradio oboje.

Nastavno pismo nemam, kontaktirat ću Libar da mi poÅ¡alju na mail, a Å¡ta se tiče ispita to znam da ne mogu prije konzultacija, ali s druge strane moram doć spreman na te iste.

7.Optička jakost ili konvergencija( sad se ovdi spominju i optičke leće,dioptrija itd itd) kamere je svjetlosna moć nekog optičkog sistema formula za izračun F=d/D i fotoaparata F=f/a možemo i Ljudsko Oko promatrat ka optički sistem.. pitanja iz fizike malo treba guglit i vidit Å¡ta to dodatno znaći optički instrumenti naÅ¡ao za 1 2 min ostale definicije mogu se i one nač rijeÅ¡eni zadaci iz Optike mali milijon.. al pretpostavljam da je ovo krivo formulirano pitanje kao i televizija pretpostavljam da je to ECDIS

Ima joÅ¡ podataka o ovoj temi na netu samo treba guglit i joÅ¡ jedno 3 4 pitanja se mogu nać ako ne direktno onda barem naznaka Å¡ta se tu radi itd zato sam to napisao za ostalo treba ti pomoč svaka čast Mayday Å¡to je pomogla ali napaimjer 4 pitanje tu sumnjam da si uopče guglio.. zato sam i ono napisao ali bez daljnjega Å¡to se ti pomoči nisam mislio plati repeticije kao jedina pomoć moj isprika ni slučajno ja sam prvi nisam za to nego prije sebi koliko god viÅ¡e pomogni pa traži pomoć ili barem uz ona pitanje postavit neke odgovore pa ljudi jeli valja Å¡ta triban prominit svajet itd :uzdravlje

7.Optička jakost ili konvergencija( sad se ovdi spominju i optičke leće,dioptrija itd itd) kamere je svjetlosna moć nekog optičkog sistema formula za izračun F=d/D i fotoaparata F=f/a možemo i Ljudsko Oko promatrat ka optički sistem.. pitanja iz fizike malo treba guglit i vidit Å¡ta to dodatno znaći optički instrumenti naÅ¡ao za 1 2 min ostale definicije mogu se i one nač rijeÅ¡eni zadaci iz Optike mali milijon.. al pretpostavljam da je ovo krivo formulirano pitanje kao i televizija pretpostavljam da je to ECDIS

Ima joÅ¡ podataka o ovoj temi na netu samo treba guglit i joÅ¡ jedno 3 4 pitanja se mogu nać ako ne direktno onda barem naznaka Å¡ta se tu radi itd zato sam to napisao za ostalo treba ti pomoč svaka čast Mayday Å¡to je pomogla ali napaimjer 4 pitanje tu sumnjam da si uopče guglio.. zato sam i ono napisao ali bez daljnjega Å¡to se ti pomoči nisam mislio plati repeticije kao jedina pomoć moj isprika ni slučajno ja sam prvi nisam za to nego prije sebi koliko god viÅ¡e pomogni pa traži pomoć ili barem uz ona pitanje postavit neke odgovore pa ljudi jeli valja Å¡ta triban prominit svajet itd :uzdravlje

Vjerojatno je preformuliranio al evo primjer testa je tu -> View attachment Elektronička navigacija ispit.pdf pomognem sebi uvik koliko mogu, trudim se neki to ode i znaju, al nije to sad bitno! Jednostavno nakon cilog dana Å¡ta visiÅ¡ na Google-u i držiÅ¡ knjigu u ruci čovik popi*di, uz to kad imaÅ¡ joÅ¡ 5 ispita na glavi onda nije jednostavno, barem meni. Onda mi je jednostavnije ubacit pitanja tu na portal i možda rijeÅ¡im svoj problem.

Last edited:
Znam za taj test pitanja naÅ¡ao sam ga na guglu ima i na stranicama MMPI-to je njihov test ali bez onih gore tablica i vektora mada sam i to naÅ¡ao u nekim drugim skriptama itd :hihi Å¡to se tiče televizije i kamere znam za brodove da imaju na komandnom mostu ugrađenu televizijicu a na provi i krmi im se nalze kamere koje ima pomažu u navigaciji i prilikom akoÅ¡tavanja ima i trastere i jednog mornarčića koji ima samo nabacit cime na bitu i to je to možda se na to mislilo ili neka druga svhra na nekim drugim specijalnim brodovima tako je pitanje jer nisu drugačije znali kako ga napisat čudesno..miÅ¡ljenja sam da si uz ta pitanja trebao dobit i odgovore logično ili neku skrpitu gdje piÅ¡u odgovori na ta pitanja iz koje ti moraÅ¡ izvuć odgovore nego moraÅ¡ ovako po netu tražit raspitivat se za odovore na pitanja koje imaÅ¡ u testu mislim žalosti čovjeće uplatio si im novce i to dobre znam ali ako je to njihova politika ko smo mi da se bunimi..majstore pitaj Å¡ta joÅ¡ bude trebalo pomognemo mislio sam da si od onih likova evo joÅ¡ jednog gotovana maminih sinova kojima se triba puvat pod....pretpostavio sam ali kasnije :rolleyes: da je doÅ¡lo do zamora materijala znam ja kako je to moja isprika joÅ¡ jednom pogrijeÅ¡io sam u procjeni..evo primjera sinoc momak obrača se naciji u postu kaže među ostalo dali meni treba veza za ic na brod ne netereba može se posao na brodu dobit i preko interivju pogotovo prijaÅ¡njih godina ali ona su proÅ¡al Å¡teta kad je moga navigat i pas i magarac danas kad dobijeÅ¡ posao na kopnu ili na brodu odma pitaÅ¡ čovika jeli imaÅ¡ vezu ko ti je bija itd svi mi znamo Å¡ta su veze i tu netreba puno govorit baba dida mater čača kumstva itd....i joÅ¡ nezna koliko je bitan engleski na brodu uredu početnik si pa onda lipo gugl litar kave i traži nego se osramotit ovdi pa da ti se pobriÅ¡e post i joÅ¡ brača pomorci i pretpostavlja da neznaju engleski :udriglavom nije ih niti nazva pa pita pa da sazna iz prve ruke Å¡ta je sve potrebo za brod itd. dobro ako rade na Jadroliniji ili nekoj dugoj naÅ¡oj kompanijici nezna koja ali i tamo je uvijet engleski minimalno pasivno zanje jer moraju imat fakultete min PPOP za najviÅ¡a časnička zvanja pa su tamo učili poÅ¡to nije u aktivnoj komunikaciji ali nije ni pokuÅ¡ao pronač na netu neÅ¡to po tom pitanju da sazna koliko je engleski bitan i to tehnički engleski osnova dobivanja posla na brodu nego onako iz neba u rebra naravno neke kompanije traže i talijanski i njemački(npr Aida Cruisers) joÅ¡ tamo neki jezik ali engleski je službeni jezik u pomorstvu i točka mislim brate kako čemo mi naprid ja oču neznam za vas ostale :udriglavom :udriglavom :hihi :p Å¡ala mala pozdrav svima.Mirno more :uzdravlje

P.s. prijedlog Moderatorima da se tema prebaci iz konobe u nautika obrazovanje.

Last edited:
Nastavno pismo nemam, kontaktirat ću Libar da mi poÅ¡alju na mail, a Å¡ta se tiče ispita to znam da ne mogu prije konzultacija, ali s druge strane moram doć spreman na te iste.

Kad se misli doć spreman a pogotovo ako govorimo za stručne predmete onda se najčeÅ¡će misli na temeljnu teoriju i zadatke, ali pretežno zadatke.
ImaÅ¡ za elektronsku sve ovdje Materijali za učenje i proučavanje, samo je kvaka jer je teorija na engleskom, ali ako misliÅ¡ ići u ovaj svijet onda engleski ne znati od 90 % do savrÅ¡eno je rizično.

Ovo su ispitna pitanja (sa kapetanije) na koja se mora znati odgovor inače prolaza nema:
Što o objektu daje radar a što ARPA? - najvažnije naglasiti da radar daje samo udaljenost i kut, a sve drugo interpolira ARPA.
ZaÅ¡to ne možemo staviti head up i true motion postavke skupa? jer head up pramčanica oscilira na valovima pa bi slika vibrirala stalno stoga se sustav automatski prebaciva u relative motion i daje kurs broda kao srednju vrijednost između oscilacija pramca
Što su lažne jeke i kako nastaju?
Imamo ih više - zbog slijepog sektroa - radarska antena je postavljena nisko pa dio signala antene udara u krmu i taj dio je slijepi sektor na radaru. ako imamo jeku u tom sektoru prvo treba provijeriti da nije lažna (da se nije signal od broda po pramcu odbio od krme pa u antenu i radar pokaziva ga kao brod po krmi). Ako po pramcu ima neki objekt na istoj udaljenosti kao i ovaj po krmi onda je 99% da je ovaj po krmi lažna jeka
Druga mogućnost je da imaÅ¡ upaljen S Å¡iri snop pa da dva manja broda bočno spoji u jednu mrlju na ekranu ili da imaÅ¡ X uži snop a veliki brod bočno pa umjesto jedne velike mrlje na ekranu vidiÅ¡ tri, kao da taj brod ima remorkera i pushera naprid i iza. ovo je inače i odgovor za pitanje kako djeluju bočne lepeze (to su ti slabiji signali prije i poslje glavnog snopa antene)
Razlika između interferencije i SARTa - ako prominiÅ¡ frekvenciju interferencija će se očistiti, a SART ne možeÅ¡ maknut sa radara. interferencija je kad dva radara rade na istim frekvencijama pa primaju povratnu jeku a nemaju info kad su je poslali jer nije njihova pa cili ekran ispune sa vrtlogom
Problem vremenske baze - ovo je ime za crtu po ekranu radara Å¡to se vrti, prije je postojala mogućnost da se crta na ekranu počne vrtiti prije nego se antena počne vrtiti pa bi sve Å¡to pokaziva radar bilo pogreÅ¡no za nekoliko stupnjeva
Žiro - rotirajuće tijelo, žiroskop - tri žiroa spojena u jedna sustav, žirokopas tri žiroa spojena u jedno, ali jedan žiro ima oduzetu slobodu i rotira se tako da se uskladi sa osi rotacije zemlje. na taj način pokaziva meridijan odnosno nulu i Å¡alje je drugim uređajima na brodu (npr radaru koji bez toga ne bi znao azimute, samo kuteve bi mogao mjeriti ali bez referentnog početka)
zaÅ¡to na dvi milje SART napravi da se radar viÅ¡e ne može koristiti - da bi veliki brodovi na dvi milje ugasili motore i ljudi prostim okom tražili unesrećene a ne pregazili ih ili potopili. (minimalni domet refl. traka narančaste boje prsluka i svega ostalog po SOLASu min 2 Nm)
opasnosti malih promjena kursa i brzine - ARPA ne može točno interpolirati podatke okolnih targeta, radi na principu pretpostavke sad je tu a sad je tu onda će za 6 minuta biti ovdje, ako između dva osmatranja arpe neÅ¡to se promini onda ne zna Å¡ta bi rekla i daje netočne podatke - iliti ofrlje pogađa pa Å¡ta bude.
Pravi i relativni vektori - pravi vektor bova je točka na radaru svi drugi koji se kreću vektori su im točni, relativni vektori bova prividno se kreće naÅ¡om brzinom i u protukursu ima vektor, svi drugi imaju vektore koji uključuju njihovo kretanje plus naÅ¡e.
vrste stabilizacije slike - preko dna i kroz vodu (preko dna je naše stvarno kretanje a kroz vodu ono kako se pokušavamo kretati, ali nam zanos ne da)

Eto. Ovo naučite, kako se zbrajaju i oduzimaju vektori, manevarski dijagram odokativno i možete na konzultacije/tečaj/predavanja.

miÅ¡ljenja sam da si uz ta pitanja trebao dobit i odgovore logično ili neku skrpitu gdje piÅ¡u odgovori na ta pitanja iz koje ti moraÅ¡ izvuć odgovore nego moraÅ¡ ovako po netu tražit raspitivat se za odovore na pitanja koje imaÅ¡ u testu mislim žalosti čovjeće uplatio si im novce i to dobre znam ali ako je to njihova politika ko smo mi da se bunimi..

Postoji sraz između ministarstva obrazovanja i ministarstva mora. Ovaj prvi ne da da se piÅ¡u skripte već samo natuknice gdje da nađu literaturu odakle će učiti. Poanta je da ne može vanredna davat isto kao redovna, u vanrednoj mora sam ugrijat stolicu, a Å¡kola ga samo uputi u pravom smjeru (to su oni linkovi gore koje sam stavila plus Simovićeva klasika). Ne smiju se izdavati "knjige" jer ako oće tako učiti onda moraju u redovnu. Ali uskoro će sve to pasti u vodu jer su se napokon oba ministarstva naÅ¡la za istim stolom i počelo je prepucavanje. Malo kasno, nakon 6 godina, ali eto. Ne zna liva Å¡ta radi desna. Ovaj drugi zahtjeva da odrade 100 sati u izvanrednoj (a 170 je u redovnoj) s tvrdnjom da ne može terestika npr. biti dopisna... drugim rječima razlika između redovne i izvanredne pomorske bi bilo negdi 30% sati manje i 100% skuplje (pod uvjetom da je redovna besplatna). Ko će onda u izvanrednu? Možda promine dob do kad se možeÅ¡ upisat u redovnu srednju pomorsku. He he.... zamislite kapetane 30-50 godina starosti (iliti mladosti) u srednjoj Å¡koli, u holu na marendi 15 minuta..... Legendarno.

4NcHoR4
Å ta se tiče učiliÅ¡ta nemam većih zamjerki, viÅ¡e-manje je sve na visokoj razini! Ljudi su od struke, a to mi je jako važno! Neko se malo viÅ¡e zalaže neko malo manje, ali s druge strane bitno je koliko se ja zalažem. Cijena je takva kakva je, nekome skupa, nekome ne.. Gledano sa moga stajaliÅ¡ta meni je u redu, kad se sagleda na kraju Å¡ta polaznik dobije sve za tu cijenu ispadne da jeftinije nije moga proći. A ovo mamin sin i te priče, nisam u tom rangu ne dobivam nikad na pladnju niÅ¡ta niti želim na takav način, vezu nemam jer sam bezveze , ni baba ni dida ni ćaća ni ovi ni oni mi nema veze s pomorstvom, ćaća mi more jedino sredit vezu ako ću kome kopat oko panja, poplivit voćke, masline, itd.. ( znam i to radit hehhh ) U svemu ovome sam sam i na ovaj ili onaj način pokuÅ¡avam doć do odgovora, savjeta ili bilo čega Å¡ta mi triba...

A sad engleski jezik, ide kako kome. Ima nas svakakvih, ali sve se u životu da naučit, samo malo dobre volje i upornosti prije svega i mislin da tu nema problema, radilo se to o stranom jeziku il bilo čemu drugom. Danas i samoedukacija igra veliku ulogu u svemu. :)

Usput hvala za pokazano zanimanje za pomoć i Mayday također!

Pozdrav..

Last edited:
Postoji sraz između ministarstva obrazovanja i ministarstva mora. Ovaj prvi ne da da se piÅ¡u skripte već samo natuknice gdje da nađu literaturu odakle će učiti. Poanta je da ne može vanredna davat isto kao redovna, u vanrednoj mora sam ugrijat stolicu, a Å¡kola ga samo uputi u pravom smjeru (to su oni linkovi gore koje sam stavila plus Simovićeva klasika). Ne smiju se izdavati "knjige" jer ako oće tako učiti onda moraju u redovnu. Ali uskoro će sve to pasti u vodu jer su se napokon oba ministarstva naÅ¡la za istim stolom i počelo je prepucavanje. Malo kasno, nakon 6 godina, ali eto. Ne zna liva Å¡ta radi desna. Ovaj drugi zahtjeva da odrade 100 sati u izvanrednoj (a 170 je u redovnoj) s tvrdnjom da ne može terestika npr. biti dopisna... drugim rječima razlika između redovne i izvanredne pomorske bi bilo negdi 30% sati manje i 100% skuplje (pod uvjetom da je redovna besplatna). Ko će onda u izvanrednu? Možda promine dob do kad se možeÅ¡ upisat u redovnu srednju pomorsku. He he.... zamislite kapetane 30-50 godina starosti (iliti mladosti) u srednjoj Å¡koli, u holu na marendi 15 minuta..... Legendarno.

U Pomorskoj Å¡koli Split uz konzultacije za svaki predmet za večinu(neznam za nautiku) predmeta imaÅ¡ i nastavna pisama (ovisno 2 3 ili 4 nastavna pisama može i viÅ¡e) koja su dana voditelju obrazovanja kod kojeg kandidati preuzimaju(na usb i printaju) i iz njih se uči ona se ispituju na temelju njih se daje ocjena nikakav internet nema Å¡aranja i ostala čudesa.. ali naravno ako se kandidat želi bolje spremit njemu je na volju hoće li on koristit dodatnu literaturu ili ne stoga mislim da je ovo korektan način ispitivanja i da bi ga sve Å¡kole trebale primjenjivati.ZaÅ¡to ta učiliÅ¡ta nisu usklađena bez obzira na prijepor ministarstava oko tih ispita nije mi jasno danas imamo toliki broj tih privatnih učiliÅ¡ta i fakulteta niču ko gljive poslje kiÅ¡e svak radi Å¡ta ga je volja asti miÅ¡a...Možda se uvede pilot projekt pa ipak budu kapetani u holu na marendi hahaha nevalja se rugat ipak nebi bilo prvi put da sve uvedu take neke upitne zapanjujuće odluke naÅ¡ih ministarstava... :rolleyes: živi bili pa se rugali :hihi

4NcHoR4
Å ta se tiče učiliÅ¡ta nemam većih zamjerki, viÅ¡e-manje je sve na visokoj razini! Ljudi su od struke, a to mi je jako važno! Neko se malo viÅ¡e zalaže neko malo manje, ali s druge strane bitno je koliko se ja zalažem. Cijena je takva kakva je, nekome skupa, nekome ne.. Gledano sa moga stajaliÅ¡ta meni je u redu, kad se sagleda na kraju Å¡ta polaznik dobije sve za tu cijenu ispadne da jeftinije nije moga proći. A ovo mamin sin i te priče, nisam u tom rangu ne dobivam nikad na pladnju niÅ¡ta niti želim na takav način, vezu nemam jer sam bezveze , ni baba ni dida ni ćaća ni ovi ni oni mi nema veze s pomorstvom, ćaća mi more jedino sredit vezu ako ću kome kopat oko panja, poplivit voćke, masline, itd.. ( znam i to radit hehhh ) U svemu ovome sam sam i na ovaj ili onaj način pokuÅ¡avam doć do odgovora, savjeta ili bilo čega Å¡ta mi triba...

A sad engleski jezik, ide kako kome. Ima nas svakakvih, ali sve se u životu da naučit, samo malo dobre volje i upornosti prije svega i mislin da tu nema problema, radilo se to o stranom jeziku il bilo čemu drugom. Danas i samoedukacija igra veliku ulogu u svemu.

Usput hvala za pokazano zanimanje za pomoć i Mayday također!

Pozdrav..

Ima umene maslina hahah zovnem te bude li mi zafalila koja ruka kad već znaÅ¡ haha :D ostalo sve si reka svaka ti je namistu triba se trudit radit uspjeh neče izostat.. opčenito samoedukacija volja za radom itd je oduvik bitna danas joÅ¡ iviÅ¡e ako ti nečeÅ¡ sam okritat čitat knjige gledat druge kako rade zasukat rukave đaba ti sve da imaÅ¡ najače veze neboj se staroo kad tad čeÅ¡ dobit Å¡up kartu..usput najveće hvala Mayday jer ne samo Å¡to je tebi pokazala nego svima i onima koji budu tražili odgovore na postavljena pitanja.Ako treba joÅ¡ kakva pomoć tu smo.Pozdrav svima. :uzdravlje

Ma ima i tu nastavna pisma kod mene, samo eto nisam zatražija, al evo nabavija sam ga :)
..za masline se dogovorimo! ahahaha
Å ta reći za Mayday osim Žena, Majka, Kraljica!!! :D

D6B i D6C

D6B i D6C

Evo pitanja:

Objasniti temelj mjerenja udaljenosti i kuta radarom
Izvedbeni standardi ARPA uređaja (obalna linija i povrÅ¡inski objekti)
Odnos koriÅ¡tenja radara i ARPA uređaja i primjene pravila za izbjegavanje
sudara na moru
Objasniti načela radara radarskog uređaja
Ograničenja otkrivanja ciljeva
Korištenje radara pri smanjivanju vidljivosti
Izvedbeni standardi pomorskog radara
Određivanje položaja radarom
Korištenje radara pri izbjegavanju sudara
Radarska antena
Statička i dinamička simulacija (TRIAL manouevre)
Prosudba mogućnosti i ograničenja radara i ARPA uređaja
Opasnosti od zračenja
Uvjeti automatskog prihvaćanja ciljeva
Načini utvrđivanja kursa i brzine drugih brodova
Vrste prikaza kretanja na radarskoj slici
Uzroci i priroda lažnih odraza
Utjecaj gubitka cilja na praćenje
Kako djeluju bočne lepeze radarske antene
Sredstva za poboljšanje odraza
Vrijeme i udaljenost do točke najbližeg mimoilaženja (CPA.TCPA)
Korištenje podataka o prošlim položajima
Prosudba mogućnosti i ograničenja radara i ARPA uređaja pri dobroj vidljivosti
Opasnosti malih promjena kursa i brzine drugog broda
Odnos vizualnog i radarskog motrenja
Korištenje pravih i relativnih vektora
Vrste stabilizacije radarske slike
KoriÅ¡tenje alarmnih stanja.prednosti i ograničenja
Utjecaj i ograničenja radarskog mjerenja udaljenosti i smjera
Utjecaj netočnih vektora
Načini izvoda pravih i relativnih vektora
Odnos brzine i učestalosti motrenja
Preklapanje ciljeva
Teoretske osnove ARPA uređaja
Automatsko i ručno prihvaćanje ciljeva
Uporaba paralelnih linija (parallel indexing)
PogreÅ¡no tumačenje radarskih podataka (lažni odrazi i odrazi
Kako položaj i oblik objekta djeluje na radarsku sliku
Utjecaj promjene kursa i brzine vlastitog ili drugog broda
Što je i kako nastaje višestruka refleksija
Korištenje izmjene pravog i relativnog prikaza radarske slike
Procjena opasnosti
Načini mjerenja udaljenosti i smjera
Navesti i opisati parametre emisionog impulsa radara
Utjecaj promjene kursa i brzine na prikaz
Opisati radarsku lepezu isijavanja snage
Utjecaj promjene brzine i kretanja vlastitog broda pri prikazu pravog kretanja
Primjena Međunarodnih pravila za izbjegavanje sudara na moru