GEARBULK otpusta svu eu posadu i zamjenjuje sa filipima i chinezima ??

A sto je Vama ovdje toliko grozno??? Jajce,Đuka...???? Meni je osobno najgrozniji hrvatski indolentni mentalitet i bijedni zivotni stavovi.
Ili je problem mozda u gramatici??? Vecina nas se ne bavi lingvistikom pa ima previse gresaka tipa čć, ije-je, greska u slovu, gramatickih gresaka ko u prici, ali vecina nas tu govori ili barem razumije 2-3 jezika.Evo ja sam u 10 dana napisao vise postova nego neki u 2 godine. Bitno je da shvatite bit posta.A upotrebljavam i dosta skracenica tipa hebiga,qrac ili npr. kad ja nekoga gospon Flexymax posaljem u 3pm to vam je engleska skracenica za 15 sati.

Last edited:
na torma je filip ima 3500 ili3600
na osg isto oko 3000
bija san sa nostromom filipincem ima je 2200usd reci mi koji nas nostromo nebi radija za te pare?
timunjer ima 1800
os 800 do 1000

koliko nase firme placaju posadu? ne virujen da je velika razlika..
na svim poznatim firmama filipi ne navigaju za brokve...

hr posada na hr (TP) firmi
timunjer 2400
os/cistac 1800
nostromo mislim 2700-3000
prije ovog reza od 10-15%
+ placeni svi doprinosi

Gigi, ne slažem se u cijelosti s ovim što si rekao..,

... Ne vjerujem da će uskoro doći do "pokuÅ¡aja vraćanja" ekonomija u matične zemlje. Namjerno sam rekao "pokuÅ¡aja vraćanja" jer ako do toga dođe - to će ostati samo neuspjeli pokuÅ¡aj.

...BTW, ne mogu zamisliti dokle će se ovaj trend premjeÅ¡tanja odvijati, jer gledao sam lani npr. cijena kilograma treÅ¡anja u Pekingu na uličnoj tržnici je bila 40 juana. U Splitu je bila 30 kuna (1 juan je približno jednak 1 kuni). Na aerodromu u Pekingu sam gledao npr. majica Timberland, cijena joj je bila 150 dolara. Dakle, neće Kinezi navigati za 1000 dolara, a plaćati kilo treÅ¡anja 40 juana ili kuna ili majicu 700 juana. Takav sustav je neodrživ.
.

a ko ce provoditi takav pokusaj u vremenima kad se institucija vlasti, drzave ili nazovimo kako ocemo, prakticki svela na odredjeni broj ljudi sa dobrim placama i ostalim privilegijama. Sto to danas moderna drzava radi u interesu svojih gradjana - nista! privatizira se sve sto se moze a zasto - da se operu ruke. Neka ti sutra privatizira zdravstvo i skolstvo sto ti ostaje? cemu onda uopce vlada, parlamenti i ostalo? Cime ce oni to upravljati?

realno je ocekivati da ce i kinezu i dr. rasti standard a s time i cijene, tako da u buducnosti 1000 dolara nece vriditi puno vise nego u ostatku kugle medjutim problem kine, indije i drugih je njihova brojnost jer ces u dvi milijarde ljudi uvik naci dovoljno onih koje ce navigati za male pare. mozda ce u buducnosti te zemlje umjetno odrzavati niski standard u pojedinim regijama za potrebe stalne jeftine radne snage.

a ko ce provoditi takav pokusaj u vremenima kad se institucija vlasti, drzave ili nazovimo kako ocemo, prakticki svela na odredjeni broj ljudi sa dobrim placama i ostalim privilegijama.

Patayuta, u ovom post si valjda mislio samo na ovaj naš jad od "države"..,

A to je tako, i ja ne vidim pomaka na bolje. Dapače, kod ovih naÅ¡ih yebivjetara ne prepoznajem niti tračak težnje ka dobru. Sve su to tipovi alla "kradi, kradi sve viÅ¡e.., kradi sve brže". Potpuna suprotnost čuvenog Perikla, koji je kako znamo upravljao Atenom 461 god. do 429 god. prije Krista, bio veoma častan i poÅ¡tovan gospodin - i pred smrt je rekao da se iz svog života najviÅ¡e ponosi time - da nije zavio u crninu niti jednog Atenjanina.

Å to se tiče pokuÅ¡aja vraćanja svjetske industrije i ekonomije opet u matične zemlje mislio sam u svjetskim okvirima. Ovo naÅ¡eg jada nije vrijedno spomena. Naime, Kinezi i ostali azijati su već ovladali proizvodnjom svega i svačega - tako da će oni dominirati u ovom stoljeću. Imaju veliko vlastito tržiste, prirodne resurse i sve Å¡to im je potrebno..,

BTW, evo usput ću spomenuti neÅ¡to.., čitao sam tamo 90-tih godina da je navodno samo tri-četiri zemlje u svijetu bilo sposobno samostalno napraviti procesor za kompjuter. Nedavno sam otvarao jedan kompjuter, neÅ¡to je Å¡tekao i pogledam procesor, piÅ¡e na njemu "Made in Malay". Znači ovi procesori ka Å¡to svi imate u kompjuteru, ne sjećam se točno oznake, ali brojio sam mu "kontakte" za priključak i bilo ih je preko 800 ukupno. I to se Å¡tanca u Maleziji, a kod nas su zapustili svaku proizvodnju (osim proizvodnje falÅ¡ih zakona i propisa), tako da danas ne znamo viÅ¡e ni opanke napraviti.

:confused:

Bilo bi dobro kad bi se, ti Frenki, drzao onoga sto si napisao u prva 2-3 posta...a to je da si poceo kategorizirati i cijeniti, bolje reci omalovazavati vrijednost, radne navike i kvalitetu pomoraca koji rade i koji su do juce radili na Gearbulku...da li to samo zato sto su plovili tamo, ili primaju manju lovu od tebe, pa tko je manje placen manje i vrijedi, jer nije od pocetka na ovom forumu (koja glupost)....e to je uzas! . To si ti, nemoj se mjenjati, takvoga te vise postujem, kad ne mjenjas svoj nacin razmisljanja ...i ne mozes reci da si bio na tragu necega sto je vec neko drugi napisao (a napisao je onako kako treba napisati, bez sazalijevanja sa pozivom na akciju)...jer to jednostavno tebi ne lezi...iskreno, nadam se da je tako samo sto se na ovu temu tice.
Na opcu zalost, puno je ljudi koji se slazu sa tobom u ovom pogledu (citaj prve postove).

Cuj ova tvoja prica da mi podmeces diskriminaciju proci nece ma koliko se ti trudio jer je diskriminacija na mene jednostavno neprimjenljiva. Cijeli moj zivot i postupci su u suprotnosti sa diskriminacijom da sad poblize ne razglabam svoju bracnu druzicu,sexualnu orjentaciju i slicno.
Jednako tako ja i dalje stojim tu gdje jesam ista meta isto odstojanje pa kad me netko priupita jasno da moze ocekivat protupitanje. Nego kad vec pises daj mi reci gdje sam ja to omalovazio i jednog pomorca sa Gearbulka???Ili nekoga tko nije od pocetka na ovom forumu.Samo sam jasno dao do znanja da nemam namjeru pomagat nekakvim anonimusima koji mi u principu nista ne znace i dalje stojim iza toga.To ne znaci da sa njima ne suosjecam,ali se ne solidariziram kao sto nisu ni oni kad su se poduzimale nekakve akcije i postigli nekakvi ciljevi.A tko ce im pomagati neka pomaze.To je osobni izbor.Ja sam u najblazu ruku jednako nesolidaran s njima kao sto su i oni bili s nama kad je trebalo(i za njihovo dobro izmedju ostaloga). Znam da ovo nije ono sto ti ili oni zelite cuti,ali nikad nisam bio pretjerani diplomat.
A po pitanju foruma sad mi se cini da mi je cin generala foruma kojega mi je uredbom dao Dalmos postaje jako bitan iako tome prije nisam pridavao neku vecu vaznost.Od sada cu cak i vrijeme djeliti na ono prije pridruzenja pomorac.netu i poslije.

Last edited:
Patayuta, u ovom post si valjda mislio samo na ovaj naš jad od "države"..,

BTW, evo usput ću spomenuti neÅ¡to.., čitao sam tamo 90-tih godina da je navodno samo tri-četiri zemlje u svijetu bilo sposobno samostalno napraviti procesor za kompjuter. Nedavno sam otvarao jedan kompjuter, neÅ¡to je Å¡tekao i pogledam procesor, piÅ¡e na njemu "Made in Malay". Znači ovi procesori ka Å¡to svi imate u kompjuteru, ne sjećam se točno oznake, ali brojio sam mu "kontakte" za priključak i bilo ih je preko 800 ukupno. I to se Å¡tanca u Maleziji, a kod nas su zapustili svaku proizvodnju (osim proizvodnje falÅ¡ih zakona i propisa), tako da danas ne znamo viÅ¡e ni opanke napraviti.

Sada mi je jasno zasto su ti postovi toliki. Pa ti imas kad brojiti kontakte na prikljucku. Ali to je dobro. Ne triba njima vjerovati na rijec. Valja svaki prikljucak dobro izbrojiti.

Na primjer, neki dan je jedan momak brojio Watte u onoj, jel se halogenka zove. Njih svih 500 :udriglavom

a di ih je stavlja kad bi ih izbrojija. ovi ovde ih stavljaju u bujol pa ih kasnije ocistu contact cleaneron

Sada mi je jasno zasto su ti postovi toliki..,

Pa nisu mi postovi toliko veliki..,

BTW, mrzim one postove koji sadrže samo nekakvu upadicu i smajlić. Otvorim takve postove pa se razočaram jer nemaÅ¡ Å¡ta pročitati. Optimalan post je oko pola stranice A4 veličine. No, nema veze. Ovo Å¡to sam spomenuo kod procesora.., nekada je bilo glavno ograničenje kako i gdje smjestiti izvode pri proizvodnji nekog chip-a. Tako su nastajala ona razna kućiÅ¡ta za integrirane sklopove itd. No, broj potrebnih nožica je stalno rastao s povećanjem stupnja integracije.

Zato sam podigao procesor da vidim koliko ih ima i prebrojio. Nije teÅ¡ko prebrojiti jer samo izbrojiÅ¡ red i stupac i pomnožiÅ¡. Izvedeni su kao ravni (flat) kontakti, tj. pravilno raspoređene točkice na donjoj strani. Zatim ima držač koji pritisne procesor prema bazi.., sistem za hlađenje itd. Valjda ste to vidjeli?!

Sjećam se dok sam ko mulac imao podvige u overklokanju takvih stvari da može pokrenut noviju igru kako tako. u moje doba standardni procesori su imali malo manje od 500 pinova a danas ih imaju oko 1200, ne pinova nego samo kontakti kao Å¡to kaže gosp. Mile, dok se na memorijama nađe ball grid array. Sjećam se da su se proizvođači matičnih ljutili Å¡to proizovđači procesora stavljanje pinova prebacuju na njihova leđa. a pinovu su muka jer se vazda iskrive pa ravnaj s nečim. A hlađenje je zakompliciralo zbog ljudske gluposti, prije su procesori imali samo jezgru na koju je direktno iÅ¡ao hladnjak ali uvijek se naÅ¡ao neki majstor koji bi otkinuo par milijuna tranzistora sa jezgre na ovaj ili onaj način. Onda se na jezgru stavljala termalna pasta, pa komad željeznog kućiÅ¡ta, i onda opet ide pasta jer to kućiÅ¡te nikad nije savrÅ¡eno ravno, pa tek onda hladnjak. pravi majstori tuneri koji izvlače maximum uvijek skidaju taj oklop radi boljeg prenosa topline.

Nadam se svoj ekipi gearbulka da će sretno nać novi posao. Pa mi pomorci smo poznati po fleksibilnosti, pogotovo kad nas netko vuče za mdua a ona se rastežu i rastežu. Tako da nadam se da će se svi snać i da neće bit nikakvih blokada prometnica i fejsbuk prosvjeda :D

Evo malo soli na ovu ranu friÅ¡ku. Meni su se zahvalili, po ugovoru su dali notice od tri mjeseca, toliko i plaća jer sam viÅ¡e od pet godina na firmi i adio moja mare. Zvao sam odma okolo naÅ¡e (Jadroplov, Atlantsku i Tankersku) i niÅ¡ta. Jadroplov smanjio plaće za 12% a Atlantska za 10%, to od sutra. Ima li iko kakav drugi savjet. Neznam Å¡to ću. :udriglavom

@ GB Arrow - Pa Transocean, Topic, itd ako si vec za bulkove. Losinjska isto trazi casnike, ali najbolje je pogledati na netu ili na Maritime-Connector.

@Mile Selma - Kako je danas bolje nego prije 20-tak godina. Prije su ljudi samo igrali na krate i pili po brodovima. danas imaju procesore da broje konektore, a evo cujem da ima i ovih i do 1200 nozica, ili kako ih vec zovu. To je znacajan pomak. Mada malo ne razumijem kako to moze pomoci deckima sa GB.

Mislim razumijem ekonomska kretanja u modernom svijetu, trnsfer kapitala, industrije itd. Cak razumijem i mehanizam ekonomske krize i krah financijskog sektora od prije par godina.

Jel sam stigao do pola A4 stranice ili trebam jos.......

Ne kuzim pa tko god gleda situaciju i donosi zdravorazumske zakljucke je moga ovo vidit jos odavno.Gearbulk je dok je stari bija ziv, dobro stimava pomorce. nakon njega , kad je sin uzeja stvari u svoje ruke prvi alarm je triba bit kad su se preko noci otarasili svih sta su blizu 60-te, bez obzira na godine staza u kompaniji. ali ne, ni to nije dovoljno za uzgat alarm, ceka se, ceka i eto ga sad. di cu, sta cu??
U kancelariji je uvik bilo stresova. Stari Jebsen bi zna nediljon ic u kancelariju i zbizigavat skafetine radnih stolova.Je se sicate njegove famozne BIC crvene penkale. da ne pricamo da je ovoga "okrutnoga" sina natira da proda jaguara jer "ljudi bi mogli mislit da su bogati". Onda, u novije vrime zar nije sef cateringa jedan ponediljak nasa ociscen office i sve spakovano u kutije. Tu je dimija 20-tak godina i to uspjesno, ali eto nije zna zakulisne igre. Zar nisu neki manageri letili na novu godinu nazad u kancelariju, jer in je dojavljeno da in "kolega" planira odnit hard disc i zakljucat kancelariju? I tako dalje i tako dalje.A cement flota i famozni humlestoel koji ni sebi ne kupi rucak?
Eto tako je to. Ali 10 tjedana on - off, solidna placa za suhi teret - i tiraj. Ja san kompani man. A niko se ne pita je li firma moze u ovakvim trzisnim okolnostima bit pozitivna. I sta sad?

Evo malo soli na ovu ranu friÅ¡ku. Meni su se zahvalili, po ugovoru su dali notice od tri mjeseca, toliko i plaća jer sam viÅ¡e od pet godina na firmi i adio moja mare. Zvao sam odma okolo naÅ¡e (Jadroplov, Atlantsku i Tankersku) i niÅ¡ta. Jadroplov smanjio plaće za 12% a Atlantska za 10%, to od sutra. Ima li iko kakav drugi savjet. Neznam Å¡to ću. :udriglavom

ma plovidba split triba pomorce;) vozue cimenat tu ces se snac

pa valjda ces nakon GB zobic u luku sve ove gore navedene firme?????:confused::confused::confused::confused::confused:

i potrazit sta normalnije pristojnije kompanije

Jel sam stigao do pola A4 stranice ili trebam jos.......

Vladimire, to je to.., da si stavio još dva reda više ne bi škodilo. Nema veze.

NeÅ¡to sam htio reći, ali sam zaboravio Å¡ta?! Aaaa.., yes.., jučer sam pričao s jednim Gearbulkovcem da vidim da li je istina ovo Å¡to se priča o njima. I tako, reče mi da je već pronaÅ¡ao novi posal.., ide za dvije Å¡etimane na jednu dobru kompaniju. Bilo mi je vrlo drago zbog njega, ali isto tako mi je drago da upravo on ide na tu kompaniju gdje nema naÅ¡ih. Hoću reći radi se o vrijednom čovjeku (ocjena 5) - pa da nas malo promovira u takvom smislu, na toj kompaniji.

Hebiga, nas Hrvata ne bi bilo na stranim kompanijama da su nas stari (pomorci) promovirali kao lijenčine?!

;)

Last edited:
Slazem se da je alarma bilo dosta, i svi ti alarmi su registrirani, samo sto je ugovor (koji je bio jako dobar), a ne lova (iako je jako dobra za bulkove), koji je drzala ljude tamo. Nisam nesto previse upucen ali koliko znam nije bas lako naci firmu sa 10 weeks on/off, koji je barem za mene bio idealan.

@ GB ARROW
Stari, treba se maknuti sa dry bulk brodova!

Last edited:
Back