Hrvatski Pomorci branitelji u Domovinskom ratu

Sta je autor htio rec sa ovom temom? Kako su pomorci branitelji vise vrijedni nego pomorci nebranitelji?
Sta sa onima iz prosle revolucije? Jos nisu pomrli?
Sad cemo ovdje napravit nove NOB-ce?
Zar HVIDRA ne ujedinjuje sve branitelje?
Iskreno, bio mi je pun .urac branitelja svog takujina kad su dosli devedesetih na brod, tih godina svasta je navigalo.
Sad ce doc i ovdje?
Zar nisi ti Pancho radio u trogirskom skveru? Neka te vrate na posal, samo nemoj o borbi

Zelim svim pomorcima sritan Prvi Maja, praznik svih sljakera na svitu
\

Info

Gledam tvoje postove zadnjih dana na nekoliko tema,i jedino sta mogu vidit je destrukcija.
Evo cu ti samo na ovoj temi odgovorit jer mi se sa tebon uopce neda raspravljat,jer to nevodi nicemu.Po tebi ljudi sa srednjom pomorskom i puuuno
godina iskustva nerazume kurca,a ti si se sa dvi godine vise napija sa izvora mudrosti,odma mi je jasno s kakvom osobom pricam koja sebe izdize iznad drugih,na racun toga sta je odslusa dvi godine defacto,u nasem zivotu pomorca beskorisnih stvari.
Sta se tice branitelja,opet trpas sve ljude u isti kos.
Puno ljudi je islo iz ideala,da konacno dobijemo svoju drzavu,di nece neko drugi u tvojoj kuci bit vridniji od tebe,di cemo svi imat iste mogucnosti i ovisit ce sve samo o tebi i o tome oces li radit i znas li radit.
Nije se desilo tako jer je krivousti sa svojim jatacima za vrime rata,svu imovinu sta su stvarali i moji i tvoji starci razdilija gamadi koja se tiskala oko njega.To nije razlog za pljucat po ljudima kioji su stvarali ovu drzavu koja se nazalost sistematski i smisljeno pljacka od olosa kakav hrvatska povjest dosad jos nije vidila.Ljudi su za ovu (ne ovakvu)gubili zivote i zdravlje,a to da ima falsih branitelja to svi znamo,a oni spadaju u skupinu gori navedenog olosa.Ja sam bija po cukama,a onda sam se vratija navigat i od tebe i bilo kojeg hrvatskog gradjanina nisam uzeja nista,a u ovoj temi sta je Pancho otvorija se vidi da nas ima jos.
I na kraju jedina stvar u kojoj se u potpunosti slazem sa tobom da se ka pomorci nesmimo dilit na ove i one nego svi skupa nastojat radit na tome da nam se u ovoj Nasoj drzavi stvore bolji uvjeti za zvanje pomorca.

Nema smisla spamat po temi, tko misli bit "non-environmental friendly" plz posaljite mi PM, ako je o Jadranki Kosor ili SSS

Evo procita sam ovo od Pancha ispod mog posta, ispricavam mu se duboko kao osobi ali i dalje protestiram, kontra podjele

Last edited:
Evo posto je moja malenkost otvorila ovu temu (koja ce i dalje da zivi) red je da i ja dam zavrsni komentar o zadnjim postovima.
1. Ideja je nastala iz razloga da se provaju skupiti podaci o svim pomorcima koji su bili u domovinskom ratu a clanovi su nase Udruge, ne iz razloga da bi se bilo koga SEPARILALO ili ODVAJALO od drugoh Pomoraca nego da se poboljsa njihov status posto su dosta njih izgubili status branitelja radi toga sta su ponovo POSTENO isli navigavati.
2. Svi znamo da na nas pomorce gledaju kao da smo POLUIZDAJNICI i da nitko od nas nije ucestvova u tome ratu nego smo svi samo navigavali i DIZALI MILIONE dok je drzava krvalila....radi toga takoder.
3. Posto sve zive Udruge u nas traze neka svoja prava na osnovu svojih branitelja, zasto i mi nebi trazili svoja tj. njihova prava? svaki dan smo svjedoci kako na TV gledamo neke KVAZI BRANITELJE kako se prave pametni i traze svoja prava pa zasto nebi i nase kolege?? Naravno da sae krivo ne razumi, mi ne trazimo da netko od kolega dobije PENZIJU ili INVALIDSKU mirovinu ali zasto npr. ex. branitelji nebi bili oslobodeni placanja zdravstenog ili slicno??
4. Ja nisam nigdi bija tako da ovo sve ne govorim radi SEBE nego radi svih kolega koji su bili u ratu.....svoj obol nisam dao u ratu ali mi je DRAGO sta sam ja kao NEBRANITELJ pokrenuo ovu tome jer to najbolje govori kakvi su to ljudi....POSTENO SU SE BORILI I SADA SU IZGUBILI SVOJ STATUS I RADI TOGA POSTENJA NECE DA PODUZMU NIKAKVE KORAKE....zato se i krenilo sa ovom temom.
Ima tu jos dosta toga ali ja mislim da ste svi shvatili sta je poanta svega ovoga.....ima tu jos dosta toga za raspraviti ali bitno je da skupimo sto veci broj ljudi sa takvim statusom pa onada kao Udruga nesto mozemo i promjeniti.
Pozdrav svima a posebno nasim BRANITELJIMA POMORCIMA, Zivili!!!!!!

@ info manager
ne mislim da je Panchu na pameti bila bilo kakva podjela. Ako malo pogledas svi mi koji smo se javili nismo trazili ni dobili nista. Sve takve statistike mogu nam samo sluziti da argumentirano zacepe usta onima koji su skepticni prema nama. Ako vec nasa Vlada ne zeli objaviti registar branitelja jer se boje da bi se pocela povlacit pitanja odkud ovaj ili onaj drzavni duznosnik na njemu a rat je proveo po birtijama u Zagrebu onda bar mi mozemo bez srama objavit nas spisak. Zalosno je cut kad neki gradjanin RH kaze da mu je pun k.... branitelja.:(

@pancho
samo ti nastavi kume skupljati te informacije, neka ih, mogu jednog dana zatrebati

@ info manager
ne mislim da je Panchu na pameti bila bilo kakva podjela. Ako malo pogledas svi mi koji smo se javili nismo trazili ni dobili nista. Sve takve statistike mogu nam samo sluziti da argumentirano zacepe usta onima koji su skepticni prema nama. Ako vec nasa Vlada ne zeli objaviti registar branitelja jer se boje da bi se pocela povlacit pitanja odkud ovaj ili onaj drzavni duznosnik na njemu a rat je proveo po birtijama u Zagrebu onda bar mi mozemo bez srama objavit nas spisak. Zalosno je cut kad neki gradjanin RH kaze da mu je pun k.... branitelja.:(

@pancho
samo ti nastavi kume skupljati te informacije, neka ih, mogu jednog dana zatrebati

:uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje

NEKA SE ZNA!!!!

Prvi ratni brod koji je zarobljen od jugomornarice je bio DJB-103 (desantno juri??ni brod koji je izgrađen 1977. za potrebe biv??e jugomornarice u velalučkom brodogradili??tu "Greben, a izvorno je nosio naziv DJČ-612 (desantno juri??ni čamac). Brod DJB-103 je prvi ratni brod koji je istaknuo hrvatsku zastavu, te kao takav predstavlja prvi brod Hrvatske ratne mornarice. Također je prvi ratni brod Hrvatske ratne mornarice koji je 21. veljače 1992. uplovio u ratnu luku "Lora" a glavni realizatori toga poduhvata bili su
časnici palube Ante Franičević (koji je nedugo nakon toga polozio svoj zivot na Oltar Domovine,inace Pomorac na stranoj kompaniji) i Ivan Matić.

hrvatski sam dragovoljac i sve sta ide uz to....borija sam se ramu uz rame sa gore spomenutima...

bija sam blizu Ante kad je nastrada i ispratija ga posli u Sucurju na posljednju stanicu...

ponosan sam sta sam bija medju prvim "hrvatskim monarima" i kasnije pripadnik jedne poznate splitske brigade....

da odgovorim
" @infomanager - Sta je autor htio rec sa ovom temom? Kako su pomorci branitelji vise vrijedni nego pomorci nebranitelji?.."

nekoliko crtica:
- kad sam poceja navigat posli rata, nisam moga nac posal sa brevetom jer je sve bilo zauzeto....radija sam ka timunjer jer "platit racune se mora"..jesam li onda ima prava ko branitelj?
dok su oni iz moje generacije vec skupili po par godinanavigacije ko casnci i naravno, imali veliku prednost kad se trazija posal

- poznanicima sam posudjiva uniformu da pokupe preostale potpise na pomorskom faksu...nisam ima obraza sam to ucinit - jedino sta sam profitira je da su mi vracali 50% upisnine za vanredni studij,

- nema govora o vrijednim i nevrijednim...svi vrijedimo za sebe.....ali zasto onaj ko je ulozija vise - nebi ima vise?

- zdravstveno i mirovinsko placam ko i svaki od nas...nikakve povlastice nemam....participacije su mi bili oslobodjeni otac i mater - ja nisam ima obraza...

I zasto onda nebi istakli kao udruga da nas ima postenih pomoraca i branitelja koji se nemaju ama bas nicega sramit?
ne moze mi niko nista pribotunat ni rec dobija siovo ili ono...
upozna sam nekolicinu i uglavnom su svi iz nase branse postupili isto...

Mozemo odma i uzicat da placamo samo pola clanarine...:p:D:p:D

hrvatski sam dragovoljac i sve sta ide uz to....borija sam se ramu uz rame sa gore spomenutima...

bija sam blizu Ante kad je nastrada i ispratija ga posli u Sucurju na posljednju stanicu...

ponosan sam sta sam bija medju prvim "hrvatskim monarima" i kasnije pripadnik jedne poznate splitske brigade....

da odgovorim
" @infomanager - Sta je autor htio rec sa ovom temom? Kako su pomorci branitelji vise vrijedni nego pomorci nebranitelji?.."

nekoliko crtica:
- kad sam poceja navigat posli rata, nisam moga nac posal sa brevetom jer je sve bilo zauzeto....radija sam ka timunjer jer "platit racune se mora"..jesam li onda ima prava ko branitelj?
dok su oni iz moje generacije vec skupili po par godinanavigacije ko casnci i naravno, imali veliku prednost kad se trazija posal

- poznanicima sam posudjiva uniformu da pokupe preostale potpise na pomorskom faksu...nisam ima obraza sam to ucinit - jedino sta sam profitira je da su mi vracali 50% upisnine za vanredni studij,

- nema govora o vrijednim i nevrijednim...svi vrijedimo za sebe.....ali zasto onaj ko je ulozija vise - nebi ima vise?

- zdravstveno i mirovinsko placam ko i svaki od nas...nikakve povlastice nemam....participacije su mi bili oslobodjeni otac i mater - ja nisam ima obraza...

I zasto onda nebi istakli kao udruga da nas ima postenih pomoraca i branitelja koji se nemaju ama bas nicega sramit?
ne moze mi niko nista pribotunat ni rec dobija siovo ili ono...
upozna sam nekolicinu i uglavnom su svi iz nase branse postupili isto...

Mozemo odma i uzicat da placamo samo pola clanarine...:p:D:p:D

Zivija kolega Rigel.....sve mi je to poznato sto si naveo i to je jedan od razloga zasto se krenilo sa ovom temom,svakako kroz Udrugu se mora cuti i ovaj BRANITELJSKI GLAS jer to je najmanje sto Udruga i svi mi skupa mozemo zajedno uciniti. Zivija i svako dobro :uzdravlje:uzdravlje

Zivija kolega Rigel.....sve mi je to poznato sto si naveo i to je jedan od razloga zasto se krenilo sa ovom temom,svakako kroz Udrugu se mora cuti i ovaj BRANITELJSKI GLAS "..."

?živija @pancho

Kroz ovaj thread neki su posumnjali da se radi o podjeli pomoraca na branitelje i one koji nisu bili u ratu. Medjutim činjenica je u Hrvatskoj ima veliki broj branitelja koji su zapravo bili paraderi (od parada). Takodjer je očito da se u Hrvatskoj prikriveno provodi ona strate??ka odrednica "200 bogatih familija". Ti pomenuti branitelji paraderi u funkciji su provedbe tog strate??kog razvojnog plana. Dakle, imamo nabujalu rijeku to je hrvatsko dru??tvo u koje spada pomorac. Dalje imamo nasip ili paradere, a preko tog nasipa na sigurnom je barbeque party u organizaciji Jace i francuskih pjesnika...

Dakle ovaj thread je koristan da se poka?že kako i medju pomorcima ima branitelja, a biti će ih i dalje - i to malo časnijih od npr. Zagorca i sličnih koji pored presuda hrvatskih sudova čak primaju plaće preko 20 tisuća kuna.

.

3 godine sam bio u HRM,demobiliziran,propala firma,istekli breveti...Kad sam poku??o opet navegat nijedna dr?žavna institucija mi nije ni??ta pomogla ili nenaplatila.Činilo mi se da se sve urotilo protiv mene...Ali zajebane smo mi tice,...kako ih ono zovu Feniks?

a moj brat također pomorac je totalno prolupo jer je bio u najzajebanija 3 mjeseca u Dubrovniku u ratu-registrirani HRVATSKI VOJNIK,ukrco se na kadeturu gdje su se jugaslavenski oficiri koji su sve izbjegli šprdali s njim i sve je to bilo 92.godine,isti još navegaju na našim brodovima,a naši rukovoditelji drže do njih...

Last edited:
Hrvatska ova koju danas svi uživamo je stvorena hrabrošću običnih ljudi,moj doprinos je nemjerljiv,mal i beznačajan,ali je veči od mnogih šupaka koji mi danas sudbinu kroje.

Last edited:
Hrvatska ova koju danas svi u?živamo je stvorena hrabro??ću običnih ljudi,moj doprinos je nemjerljiv,mal i beznačajan,ali je veči od mnogih ??upaka koji mi danas sudbinu kroje.
Potpuno točno kolega@Barkariol.Oti??ao sam dobrovoljno braniti Hrvatsku zemlju i Hrvatsku sirotinju a o ovome ??ta je nastalo nakon toga nije vrijedno spomena osim da ih sve treba pribit čavlima na stup srama.Jučer nakon vi??e od desetljeća odlučih pronaći svoja priznanja i spomenice tek da ih javno obznanim i podjelim sa mnogim pomorcima braniteljima.Bilo me je sram to učiniti prije.Ali kako je rekao kolega Pancho "neka se vidi i neka se zna da nisu pomorci samo zgrtali novac devedesetih po brodima nego da su aktivno sudjelovali u obrani Ljepe njihove .Ni??ta ne tra?žim niti i??ta ?želim na račun toga.U rat sam i??ao svojom dobrom voljom bez ikakve računice no??en svojim srcem i patriotizmom.I stoga ne ?želim ni??ta na u??trb toga.Ne ?želim da se deklariram rame uz rame sa la?žnim invalidima i nositeljima raznih priznanja date po nekim njihovim linijama a da to nisu ničim zaslu?žili.??elim samo da me puste da radim po??teno svoj posao za koji nitko osim samog mene nije ulo?žio ni vremena ni truda da bi bio to ??to jesam,A ?žele se tim mojim trudom i trudom ostalih pomoraca debelo okoristiti jer jedino za ??to su sposobni je postaviti nove namete a ne oporaviti ekonomiju koja je pred kolapsom i ostale metalske djelatnosti po kojima je Hrvatska bila poznata.:uzdravlje

Invalidnina HVRI invalida 30 %-og je 150 kn + posebni doplatak 50%.
Postoje li saborske invalidnine?Vjerovatno su malo veće jer I linija obrane nije ni??ta u usporedbi kad ti ORMAR U UREDU ZA OBRANU PRIČEPI PRST NA NOZI...Mamicu im njihovu...

Invalidnina HVRI invalida 30 %-og je 150 kn + posebni doplatak 50%.
Postoje li saborske invalidnine?Vjerovatno su malo veće jer I linija obrane nije ništa u usporedbi kad ti ORMAR U UREDU ZA OBRANU PRIČEPI PRST NA NOZI...Mamicu im njihovu...
Meni je susid bio kuvar za 126. brigadu, 2 godine Kukuzovca (ni blizu ratišta) i dobio 70% invalidnost, 6000 kn penzija, stan u Solinu, jer da mu je kapula skroz pojila oči...

Last edited:
Ova tema je idealna za baniranje, pa bi najbolje bilo da te iskaznice ostavimo tamo gdje ih i vecina najvjerojatnije drzi. Medju starim, isteklim matrikulama, indeksima, zdravstvenim knjizicama......tamo di ni zena vise prasinu ne cisti....

Uglavnom,para se da su oni savršenog zdravlja dobili najveće mirovine,imaju poznanstva u općinama,uredima za odbrane,državnim službama i stoga uhodani biznis (suveniri,kamatarenje,ucijenjivanje...),a stvarno oboljeli kapljice suza i ogorčenosti.

Jos jedan... tek uz opasku da se ne bi smjelo misliti da se ovime ikako dijelimo na "bolje" ili "losije" pomorce.

judi moji ima nas koliko oćes koji smo bili u ratu i krvarili i stvarali ovu drzavu.sta se mene tice 1.07. u sta većem broju u split pa neka vidu MALO NAS JE AL NAS IMA POKVARICEMO SNOVE NJIMA

judi moji ima nas koliko oćes koji smo bili u ratu i krvarili i stvarali ovu drzavu.sta se mene tice 1.07. u sta većem broju u split pa neka vidu MALO NAS JE AL NAS IMA POKVARICEMO SNOVE NJIMA

BRAVO,svaka čast,lijepo si to napisao i sla?žem se u potpunosti sa tobom.
Imao sam puno prilika biti na brodu sa ljudima koji su se borili za na??u dr?žavu i sve ??ta ja iz osobnog iskustva mogu reći je to da oni o tome ne pričaju! isto tako je bilo prilike upoznati i neke tzv branitelje koji su o ratu i svojim zaslugama lajali na sav glas po brodovima a matrikule su im bile krcate navigacija po 12 i vi??e mjeseci pa je vrlo očito koje su to oni ratove vodili devedesetih godina.
??alosno je to da su mnogi branitelji koji su hvala bogu među ?živima zaboravljeni od ove dr?žave i čelnih i odgovornih ljudi,a s druge strane neki koji nisu ni primirisali ratu imaju kojekakve zasluge....To je jedna vrlo dobro poznata činjenica svima nama i osobno mislim da je zaista suvi??no voditi polemike na tu temu na ovome forumu jer na?? cilj na ovome forumu ne??to sasvim drugo.

Back