Istina o nama...

Mene i mog starog koji naviga već 34 godine prije ukrcaja uhvati temperatura i proliv. Pa neka mi kaze netko da to nema veze sa stresom..

e moji ljudi samo mi znamo koji su to 'krizni putevi" kad se ono ujutro dignes (ako uopce mozes zaspati cilu noc) pa ona voznja do aerodroma a grop u zelucu i stina od 100 tona na srcu......i onda bi bilo prirodno da se ono kao naviknes na to nakon toliko odlazaka a ono svaki sljedeci put je sve tezi i tezi......dok se vozim samo mislim kako ce se nesto dogoditi da se vratim doma ali nikad nista:(:(
Ali tako je i nasim bidnim ministrima kad se ujutro dizu (ono kad se sami probudu) pa im je isto grop u zelucu od PRIZDERAVANJA vecer prije a jos ih kad dodu u saboru ceka 5-6 ralicitih vrsta spize i to sve za zlicom naravno pa se onda mi cudimo sta su nako ugojeni kao Dapic i Suker koji dnevno pojedu vise nego ja u cili ugovor!!!

na zadnji brod doša sa 96 kg a vratia se sa 86 kg.....i sad neka mi neko molin te kaže da je to zdravo i da ne utječe na moje duševno zdravlje...ma dajjjj...

O ovoj temi mi je mozda bolje i ne pocinjati pisati......Odlazak na brod....bar 20 dana prije...nervoza,stres...ma sve moguce, najgore od svega je sta se bas u to vrime cuju oni turbo komentari....."i hebe ti se,odmorit ces se i bice para"...
E kad to cujen,onda bi i u Boga pucala

1.Zasto da mi se ko hebe? - to nikako ne mogi shvatiti?Mozda oni misla da mi je jako lako kad mi sin placa za ocem?Kad muz s broda zove svaki dan i od muke ne moze kad sina cuje?Sta ja i sin sve zivo prolazimo bez njega ..od skolskih ludosti,tuca,do ne daj Boze lezanja u bolnici???Tako je...to mi je super.Evo sve gledan kako da se na to sve pretplatim??!!!!

2.Od cega da se odmaram tada? - uuu to mi je cak i jos jaci komentar?Tako je.Inace se pod odmor najvjerovatnije podrazumjeva...trci kupuj,placaj,vozi,dovozi,razvozi,sredi,dogovori,rijesi i napravi???
Naravno sve sama....Ma mislim...Nema tko takav omor nebi pozelija???!!!

3.Bit ce para???? - AAAA pitam se dal' se itko tko mi to kaze,dal' se pita kako ce biti mom muzu?Dal' ce mu opet ne daj Boze na brod upasti gusari?Dal' i kako ce izdrazti smrad kemikalija? Sto ako mu se ista lose desi,pa ne bude moga ici na sljedeci brod?
Nitko u biti ne shvaca da se na te PARE ne moze gladati kao.."i vidi soldi,sad cemo svaga napraviti i haj-baj"...Da je bar tako?
Medjutim svi ti soldo se tribaju rasporediti na pitaj Boga sta vise i triba se uvik odvajati za ne daj Boze neko sranje...Ja na te pare nikako ne mogu gledati bas tako lako i mozda zvuci grozno,al' svaki taj hebeni $ mom muzu,sinu,pa i meni....itekako nam na "nos izadje".

Medjutim eto......bez obzira sto je nama i kako nam je?......Onih "dobrodusnih" komentara ce uvik biti....Jer ipak ste VI pomorci -pijancine i kurvari,a MI zene...a sta za nas reci??? O nama uvik sve najgore:)))
E pa MASALA im svima al' dalje od mene:)

O ovoj temi mi je mozda bolje i ne pocinjati pisati......Odlazak na brod....bar 20 dana prije...nervoza,stres...ma sve moguce, najgore od svega je sta se bas u to vrime cuju oni turbo komentari.....:)

Najezim se kad cujem: "lako je tebi ti navigas" ili "lako je tebi, tebi muz naviga"...:udriglavom, a kad njima neko njihov ide do Zagreba iz zajebancije onda su to puste storije tipa: "...bidan mali, isa je u Zagreb, a vidi kakvo je vrime, ko zna jeli uze debele bicve, ozepst ce gori..." Dobro je moj pok. dida govorija: "Lako je tudjim q...m po zeravi tuc".

Last edited by a moderator:
:D
Najezim se kad cujem: "lako je tebi ti navigas" ili "lako je tebi, tebi muz naviga"...:udriglavom, a kad njima neko njihov ide do Zagreba iz zajebancije onda su to puste storije tipa: "...bidan mali, isa je u Zagreb, a vidi kakvo je vrime, ko zna jeli uze debele bicve, ozepst ce gori..." Dobro je moj pok. dida govorija: "Lako je tudjim q...m po zeravi tuc".

Ziva istina :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:hihi:hihi:hihi:hihi:hihi

ne placu Rigel, pa ipak kad ovo citam......
doktore svaka cast
evo mogu vam i ja preporucit knjigu koju bi trebali procitat
"Robovi mora" Gradimir Radivojevic

ja na brodu,a mali od 8 miseci doma.ni ne zna da osim mame ima i tatu.ionako tate nema kad treba.
ditetu treba ljubav,a ne dolari,euri i skupa igracka nakon dva,tri,cetiri miseca...
preslan je ovi kruh sa sedam kora
ali eto naviga se

Dragi pomorci-kolege pozdrav!

Osvrnuo bih se na text povise iz nekog casopisa naslova:KRUH SA SEDAM KORA NEVIDLJIVE RANE ŽIVOTA POMORACA prof. dr. sc. Nadan M.PETRIJA.Donekle bi se slozija sa svim napisanim i sve je nekako nabiveno emocijama koje prozivljava svako od nas, medjutim volija bi da mi netko objasni zasto smo mi toliko posebni i kakav mi to kruh jedemo? Ljudi moji dragi, s velikom vecinom pomoraca sta sam prica a posebno kad slusas price sa strane upucenim onima koji rade na kraju, cilo vrime se ponavlja jedna te ista konstantacija da je nama tesko i da jedemo taj gorki, tvrdi, zagoreli kruh od sedam kora natopljen u krvi i znoju. Nadalje- ugovori pre dugi, a i lova nije ka prije. Plati tu, plati tamo i jebiga ostane ti taman za feticu tog istog kruha. Na kraju krajeva ja sticem dojam da su to ljudi koji cilo vrime tuku glavom od zid i istodobno ne prestaju govorit kako ih strasno boli glava. Dragi moji za sve to sta je gospodin Nadan naveo mi smo dali nas potpis da se slazemo. Potpisali smo da cemo (drugim rijecima) prodat sebe i svoje obitelji suvremenom tzv. robovlasniku ( u daljnjem tekstu ugovor s robovlasnikom) tj. vlasniku neke kompanije prema tome dragi moji ko nas grebe.Kurva prodaje svoje tjelo a mi sebe i nase obitelji jer se uvik sve vrti oko love ma koliko god mi sutjeli o tome(cast iznimakama,ja nisam). Druga stvar- ne mogu prestat navigat jer kad more kusas... He He ljubav prema moru, odma mi Miso Kovac padne na pamet. Pazi ovo Razapnes jedra, lagano prema nekom malom mistu, ti sam sa sobom, more galebovi i Ban he.. vjerovatno je to ljubav prema moru i moj neostvareni materijalni san a sa druge strane nalazis se na ruzinavoj kanti sa do tri normalna covika po brodu ali to je moj ugovor s robovlasnikom i za to sam,relativno dobro placen. Trenutno se nalazim na brodu i na kracim sam ugovorima za 7 dana bi triba ic kuci, zena mi je u visokoj trudnoci i ko mi moze platit za onaj osjecaj kad se vracam pa iz aviona vidim svoj rodni grad jer znam da se vracam kuci,svojoj obitelji, prijateljima. Sa svojima sam mozda vise vremenski nego neko ko radi u gradjevini,autoindustriji,trgovini,marketingu, neko ko radi i subotom i kad dodje kuci navece ide se otusirat, pojist pa lec i plus ako bude nadrkan od posla. Bas me zanima koliko on provodi vrimena sa svojima kroz jednu kalendarsku godinu u usporedbu sa mnom ili s nekim od vas.Kad dodjem kuci ne razmisljam bas je li u konzuma mliko jeftinije nego u tommya, kad punim gorivo punim dok ga pjena ne ugasi,mogu otic u bilo koji restoran na veceru sa prijateljima... Otac mi ima penziju 2500 kn nakon 40 god u JEDNOJ firmi, njemu dajem tri njegove penzije da moze ka covik zivit i umrit jer mu to ova qurceva drzava to nije mogla omogucit.
Pa onda vidim naslove tipa -KRUH SA SEDAM KORA NEVIDLJIVE RANE ŽIVOTA POMORACA-Robija na valovima ili Moderna robija, Ajme nama, tesko nama. Nek mi neko objasni koliko je bolje jednom variocu u skveru koji zivi na rubu egzistencije, jednom mladom inzinjeru koji trazi posal, jednoj ekonomistici koja ce tribat ispisat tone i tone papira i odzivit najmanje tri zivota da bi isplatila kredu za stancic od 55 m2. Nama je kruh puno mekaniji od njihovoga bar ja tako mislim a za vas sve koji se osjecate ka moderna roblja evo savjet - razbijte okove i lance prekinite ugovor sa robovlasnikom i bit ce te opet slobodni, zaposlite se u nekom fast foodu ili konobarite samo nemojte vise kukat. Pomorac moze bit svaka budala i u ovom nasem svitu necete nikom nedostajati jer pomoraca ce uvik bit jer ploviti se mora.Nas posal je tezak i zajeban ali MI smo ga odabrali. I sebi bi dao za pravo da govorim u ime svih onih koji rade na kraju te sklapaju kraj sa krajem i da nije fer prema njima pricati price kako je samo nama tesko i kako jedino mi jedemo tzv. kruh sa 7 kora jer ima nekih koji nemaju nikakav kruh.
Gospodin prof. dr. sc. Nadan M. je vrlo zorno i slikovito prikazao zivot pomorca(ali su mu naslovi smisni) ali bi mu savjetova da pogleda i drugu stranu medalje. Ja da se opet rodim istim bi putem krenija..
Puno pozdrava, mirno more i sretan povratak kucama.

Evo me opet nazvalo budalom.A nijedan me ne pozna.Gdje je tu kraj........
Osim toga covjek je napiso knjigu o pomorcima ,a slucajno se i forum tako zove.
Kad neki Elvis J. Kurtovic napise knjigu o traumama iz zenicke zeljezare vjerovatno se nece osvrnut na probleme ljudi koji ce hodat po tom zeljezu jer oni tu ne spadaju.
Cinjenica jest da je vecina stvari u zivotu stvar izbora....no i tu medalja ima dvije strane

Dragi pomorci-kolege pozdrav!

Osvrnuo bih se na text povise iz nekog casopisa naslova:KRUH SA SEDAM KORA NEVIDLJIVE RANE ??IVOTA POMORACA prof. dr. sc. Nadan M.PETRIJA...........

Ma nebi ni valjalo kada bi svi isto mislili, ti si svoje reka.
A ja mislim da je clanak iz Otvorenog mora do u detalj pogodija u srz pomorca. Mogu kazat, da imam dara za pisanje, da bi isto ali gotovo isto opisa sebe i moj zivot pomorca (a skoro ce trideset godina). I mi na ovim stranicama ne govorimo o radnicima u skveru, blagajnicama i inim.., ovdje je rjec o nama pomorcima i zato bez uvride pusti da kazemo ili da malo kukamo, jer ma sto ti reka nema ni nasim familijama nije lako.
Sretan povratak kuci, i nadam se vidjenju 01.07.2009

Obitelj, žena, dica, prijatelj uvik su na prvom mistu ali se u potpunost slažem sa Foxom.
I ja san bia napisa nešto slično pa su me počeli napadati.Ljudi moji naš posa jako je težak i krvav ali neki nikako da shvate da je POMORSTVO STVAR IZBORA SVAKOG POJEDINCA, pa ljudi moji na to nas nitko ne prisiljava (bar mene nitko nikada nije prisiljava da se time bavim). Ljudi kojima se to ne sviđa neka slobodno rade na kopnu, jer na kopnu ima posla kao u priči.

"Kad sam bio mlad mislio sam da je novac najvažnija stvar u životu, sad kad sam ostario znam da jest."
by: Oscar Wild

@fox

stari ja se slazem s tobom,ali isto se tako ovo sto je covjek napisao moze protumacit kao druga strana medalje
i da se opet rodim pomorac bih bio:uzdravlje

Postovani kolega fox!! Necu ulaziti u nikakve polemike sa tobom jer svatko ima pravo na svoje misljenje vec cu ti nastojati sve objasniti u par recenica.On sto je doktor napisa je 10000% istina i nije falija u niti jednom djelu...ja sam sebe osobno pronasa od prve do zadnje rijeci ali da se ponovo rodim opet bi ISTI PUT IZABRA iako svakome savjetujem da se ostavi mora! KAD DODES DO TE RAZINE DA BI PONOVO OVAJ PUT IZABRA UVIDIT CES I SAM ISTINITOST I TEZINU DOKTOROVOG TEKSTA!!!
Ne pravim se sada ja tu neki mislioc (obicni sam pomorac i da sam pametniji sigurno nebi bija ovde di sam sada nego bi doma zeni grija g.... uz duzno postovanje) niti izmislajm neke manje ili vece razine "pomorskog razmisljanja i shvacanja stvari" ali nikad se nisam nikome doma tuzija kako mi je tesko i kroz sta sve prolazim a svi ti sta si ih ti nabroija viruj mi da u konacnici zive puno bolje od nas a stalno kukaju i placu da im je tesko i da spajaju kraj sa krajem a kad im treba posuditi novaca onda dodu u mene jer naravno nama pomorcima PARE PADAJU SA NEBA!!! To je bio i jedan od razloga zasto sam ovaj clanak stavio bas ovde gdje su vecinom pomorci a ne na neki forum di su varioci i sl. jer znam i sam da nas nebi razumjeli! ZIVIJA I SVAKO DOBRO :uzdravlje

Ja nebi puno staja na jednu ili na drugu stranu i slažem se sa svime što je doktor napisa ali istina je i ja san to puno puta odi reka pa me se napalo da nama ne fali šoldi ma koliko god večina ljudi kukala oko njih...Evo,ja san sad osta doma i odlučia završit taj fakultet više i neću sigurno na brod prije nego ga dovršin taman mi tribalo 2 godine i OPET san se zaposlia ka zaštitar za 3000 kuna misećno a na brodu san bia oficir sa 25 000 kn misećno plaće...I sad neka mi neko kaže da je to jednako - nije...Ja san već reka,ja nisan nikad na brod iša iz ljubavi jer to ne volim,da san studira nešto što volin to bili bili jezici,povijest,nešto što volim i što mi ide al di bi se s tin posli zaposlia i ako bi e zaposlia kolika bi mi bila plaća?
Ja san VELIKI protivnik toga da se cili život provede na brodu jer to nije život,ja san to kuša pa znam - ali za 5-10 godina navigacije se može sredit stanbeno pitanje ( ako si pametan i ne želiš stan od 150 000 eura..),kupit solidan automobil,dodatno se doškolovati i posli kad riješiš kapitalne stvari u životu stat sa time i doć doma opet ka mlad čovik sa jednim VELIKIM ISKUSTVOM....

E moj gospodine Fox potpuno sam siguran da jos uvijek neznas sto dobijas a sto gubis ovim zivotom. Jos uvik te cini sritnim dobra placa ali nije vridna svega sto gubis budi siguran sitit ces se kasnije. Tvoja ljubav prema moru je nista nego gubitak veze s realnim zivotom, gubitak prijatelja, obitelji i nesnalazenje na kraju. Dugogodisnji pomorac je najsritniji na moru jer tamo je u drustvu jadnika ka i on sam pa misli da mu i nije lose. Siti se samo faca koje vidis pri prvom dolasku na brod. Zasto se mogu kladiti da cu prepoznati svakog pomorca na aerodromu ili u gradu. Znas ja imam dvoje odrasle djece, i na svim slikama njihovim u bilo kakvim slavljima ima svakoga samo ne mene. Puno puta sam dozivija da mi njihovi prijatelji kazu" napokon upoznajemo i oca". Kada sam dolazija doma znao sam pitati djete telefonom sto ce ti tata kupiti a bilo je odgovora " nista samo dodji doma" bilo je i ovakvih pitanja "Zar je moj tata najgori pa mora biti na brodu".
Moj prijatelju veoma mnogo gubis, puno vise nego sto si svjestan. Moji prijatelji rade doma obicne poslove i imaju gotovo sve isto ka i ja. Vise vridi njihova tisuca kuna nego mojih pet. Oni se s tim snalaze nekako preko prijatelja i poznanika, svak svakom pomaze nekako a ja jedino znam uzeti lovu i u ducan a kad pocne nestajati panika i bizi na more opet, jer covik izgubi snalazljivost i vidike kako i gdje sto napraviti. Mi zivimo u drugom filmu. O cemu mozemo pricati s prijateljima nakon povratka s visemjesecne plovidbe. Mozda o problemima na brodu. Vrime prodje a nas mentalni sklop ostaje na nivou koji je bio kad smo odlazili. Htjeli mi to priznati ili ne vrijeme nas gazi a mi onda trazimo utjehu u tih nekoliko tisuca dolara i tjesimo se sto mozemo na veceru, tada zaboravimo kakva je bila vecera koju nam je skuva prljavi indijac. Shvatit ces vjeruj mi a ja ti zelim sve najbolje kao i svim pomorcima, samo za sada nisi svjestan sto je to sto gubis.

BRAVO pumy,svaka cast! Ja msilim da nas najbolje opisuje ona uzrecica DA POSTOJE,ZIVI,MRTVI I POMORCI....i to smo tocno mi uvik u nekom meduprostoru.ni na nebu ni na zemlji,niti doma niti na brodu,niti sa familijom niti bez nje itd. Kad sve zbrojis i oduzmes NISI NIGDI,IMAMO NAVODNO SVE A NEMAMO NISTA i onda kolega napise onakav tekst!!Moram se pridrzavati pravila foruma jer inace bi me sigurno baniralo da se malo RAZMASEM, zato samo pozdrav.

A moj stari puno bi ja toga ima jos za napisat ali nema smisla ionako nebi imalo efekta. Mi stariji-iskusniji, obicno govorimo na osnovu iskustva a mladji na osnovu uvjerenja da sve mogu, ali to je valjda normnalno.Zalosno je sto valjda nitko ili samo vrlo rijetki uce na osnovu tudjeg iskustva, a onda se pitamo sto se dogodilo kad nas realnost bubne po glavi.
Napokon, nemam pravo filozofirati niti mi je to namjera, jer sam i sam , prosao takvu fazu.
Mirno more svima.

Back