Ncl

Je li primljeno na listu odobrenih cjepiva NCL-a?

Ne znam iskreno jer nisam na NCL-u, ali ako je odobreno u Americi onda NCL mora isto prihvatiti.

Nije valjda da će određivati koja cjepiva valjaju koja ne, osim toga sve je ovo reconmendation, a ne obveza.

Druga stvar što se nitko nije bunio nego su jedva dočekali samo zavrnuti rukav pa je postala "obveza"

Svakako dobra stvar s obzirom na smeće koje je prije bilo u opticaju i ono što se nudilo.

Od kolege cujem da ce na novoj klasi, konkretno za ovaj brod koji je nedavno krsten, Prima, 2 stripe officers dijeliti WC.
To bi bili onda 2nd engineer, electrical engineer itd.

Te da kompanija navodno planira dati incentive, valjda na plaću, od 500 $ svima koji prije nisu na svojim pozicijama (na drugim brodovima ) dijelili ,a sada bi morali dijeliti WC.

Je li ovo tocno, komentari.

Tako je. Samo je pitanje do kad ce placat tih 500$?

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

Tako je. Samo je pitanje do kad ce placat tih 500$?

Mora se priznati cudnim putem idu, pocevsi od Breakaway klase, sto se smjestaja tice.
Da, sve sto je incentive ne mora trajati.
Svakako dugorocno glup potez, cime god to netko u kompaniji pravdao, ako je uopce itko rekao nesto na tu temu dok je brod bio u fazi projektiranja.
Nije im prvi brod ikada pa da nisu imali uzorak sto i koliko trebaju a da ne naruse postojeci entitlement sistem.

Ukratko they don't give a fuck.

Tako je odluceno da dobiju sto vise prostora za putnike. Takodjer kabine za sefa struje i staff chiefa se sad nalaze na promenade decku sa malim prozorom a velicine je standardne oficirske manje vise na ostalim brodovima. Uglavnom nije dobro.

Tako je odluceno da dobiju sto vise prostora za putnike. Takodjer kabine za sefa struje i staff chiefa se sad nalaze na promenade decku sa malim prozorom a velicine je standardne oficirske manje vise na ostalim brodovima. Uglavnom nije dobro.

Na Sky-u i Sun-u sef struje je na deck-u 3 u susjedstvu automation-a i kabine asistenta struje (x2).
U ostatku hodnika mjesavina: sekondi makine, zabavljaci, med. sestre, ostali elektricari itd.
Nista fancy, velicina O.K.

Proveo sam 10 godina na Sun i Sky-u pa zato ta usporedba, a bio sam i 3 godine na Getaway-u.
Pa mogu usporediti makar kabine automation-a i sefa struje, nitko nece sa iskustvom Sun klase ( sef struje recimo) biti uvrijedjen sto ne zivi iza zapovjednog mosta :)

Last edited:
Pozdrav svima.

Slabo se pise na temi, nema zanimljivosti ili je opao broj redovnih posjetitelja?

Pa da postavim upit (e):

- reakcije povodom restrikcija u pristupu hotelskim sadrzajima odredjenim skupinama koje su to dosada prakticirale bez ograda
- opcenito stanje duha i najave za buducnost- sluzbene i nesluzbene
- statistike o fluktuaciji ljudi u department-ima u kojima radite pa mozete iz prve svjedociti.Koliko se ljudi u zadnju godinu dana nije (i ako znate zasto) vratilo na kompaniju itd.
- dojmovi o dijeljenju bathroom-a za odredjene 2 stripe pozicije na novom brodu o kojima se pisalo prije par mjeseci, ako ima feedback-a po toj temi, incentive im jos placaju ili ne
- kada ide novi CBA, prate li inflaciju na neki nacin nakon sto su poceli ploviti ili place nisu rasle mimo starog CBA tier-a

Hvala.

Pozdrav svima.

Slabo se pise na temi, nema zanimljivosti ili je opao broj redovnih posjetitelja?

Pa da postavim upit (e):

- reakcije povodom restrikcija u pristupu hotelskim sadrzajima odredjenim skupinama koje su to dosada prakticirale bez ograda
- opcenito stanje duha i najave za buducnost- sluzbene i nesluzbene
- statistike o fluktuaciji ljudi u department-ima u kojima radite pa mozete iz prve svjedociti.Koliko se ljudi u zadnju godinu dana nije (i ako znate zasto) vratilo na kompaniju itd.
- dojmovi o dijeljenju bathroom-a za odredjene 2 stripe pozicije na novom brodu o kojima se pisalo prije par mjeseci, ako ima feedback-a po toj temi, incentive im jos placaju ili ne
- kada ide novi CBA, prate li inflaciju na neki nacin nakon sto su poceli ploviti ili place nisu rasle mimo starog CBA tier-a

Hvala.

-reakcije su na nekim brodovima jace, a na nekim slabije, to se tice ekipe iz entertainmenta, spa, shop itd, pa mi to bas puno ni ne pratimo.
-osim nesluzbene najave da ide dupli bonus za ovu godinu, nista drugo se bas i ne najavljuje... Donekle restrikcije na potrosnju, ali to je i prije bilo krajem svake godine, tako da nista nova time.
-ocekivao sam da ce biti puno vise ljudi koji se nece vratiti cisto svojevoljno - ali cini mi se da ih je skroz zanemariv broj.
-ovo treba pitat ekipu koja je na tim brodovima (brodu), ne znam o tome puno,ali koliko sam cuo, placaju im taj incentive do daljnjeg.
-rasle su place 2% (i tier za one koji ga imaju, ja sam davno dosa do zadnjega) ove godine (od 01.07), ostalo sve po starom CBA

I najvaznije da su ukinili generalno sve restrikcije oko COVID-a, a i na brodovima su ukinili (doslovno preko noci) sve pozicije (IDPO; Med Ass; itd) koje su izmisljene za vrijeme tog ludila, sad zadnje cak i ovog "Public Health Officera". I ukinilo se i ono zadnje mjesecno testiranje cetvrtine posade itd. Ostalo je samo testiranje peti dan nakon ukrcaja.
-

Last edited:
-reakcije su na nekim brodovima jace, a na nekim slabije, to se tice ekipe iz entertainmenta, spa, shop itd, pa mi to bas puno ni ne pratimo.
-osim nesluzbene najave da ide dupli bonus za ovu godinu, nista drugo se bas i ne najavljuje... Donekle restrikcije na potrosnju, ali to je i prije bilo krajem svake godine, tako da nista nova time.
-ocekivao sam da ce biti puno vise ljudi koji se nece vratiti cisto svojevoljno - ali cini mi se da ih je skroz zanemariv broj.
-ovo treba pitat ekipu koja je na tim brodovima (brodu), ne znam o tome puno,ali koliko sam cuo, placaju im taj incentive do daljnjeg.
-rasle su place 2% (i tier za one koji ga imaju, ja sam davno dosa do zadnjega) ove godine (od 01.07), ostalo sve po starom CBA

I najvaznije da su ukinili generalno sve restrikcije oko COVID-a, a i na brodovima su ukinili (doslovno preko noci) sve pozicije (IDPO; Med Ass; itd) koje su izmisljene za vrijeme tog ludila, sad zadnje cak i ovog "Public Health Officera". I ukinilo se i ono zadnje mjesecno testiranje cetvrtine posade itd. Ostalo je samo testiranje peti dan nakon ukrcaja.
-

Hvala na odgovorima, bar da se neka tema update-a novitadama, makar i ovakvim informacijama.
Sve je bolje od mjeseci neobjavljivanja post-ova kao da se bas nista ne dogadja.

Ipak su malo trzali na inflaciju, simbolicno reklo bi se.
Do kada vrijedi trenutni CBA, kad se ocekuje novi?

Javili su mi kolege, doma sam vec neko vrijeme, da su ukinuli obavezu booster cjepiva kao uvjet zaposlenja.
Znaci i dalje ostaju 2 doze cjepiva kao uvjet za PEME?

Trenutni CBA je izasao 01.07.2022 (i to sva tri Yelow, Blue and Red) tako da je to prakticki novi - ne ocekuje se nikakav noviji jer ovom nema ni pola godine jos.U njemu nema nekih bitnih promjena u odnosu na stari. Obavezu za booster su ukinili vec prije, a ne znam sad otprije par dana nakon ukidanja vecine ovih stvari oko COVID-a jesu li ukinili i ovo za 2 doze cjepiva - vecini nas kojima je to trazeno sad vec duze od godine dana je valjanost toga ionako istekla.Trebalo bi vidit sta traze ekipi koja se trenutno ukrcava pogotovu onima koji su new-hire.

Trenutni CBA je izasao 01.07.2022 (i to sva tri Yelow, Blue and Red) tako da je to prakticki novi - ne ocekuje se nikakav noviji jer ovom nema ni pola godine jos.U njemu nema nekih bitnih promjena u odnosu na stari. Obavezu za booster su ukinili vec prije, a ne znam sad otprije par dana nakon ukidanja vecine ovih stvari oko COVID-a jesu li ukinili i ovo za 2 doze cjepiva - vecini nas kojima je to trazeno sad vec duze od godine dana je valjanost toga ionako istekla.Trebalo bi vidit sta traze ekipi koja se trenutno ukrcava pogotovu onima koji su new-hire.

Pitajuci za novi CBA i mislio sam prvenstveno na pitanje jesu li se i koliko mijenjali iznosi placa po tier-ovima u odnosu na prethodni.
Onda su tih 2 posto povecanja koje ste spominjali u njega vec ugradjena?
Nisu se bas iskazali ako je tako, ali sto se moze.

Dobro je dok je jos uvijek dolar jaci u odnosu na period od prije godinu-dvije, ako ta valuta krene svojim klasicnim 15-20 % oscilacijama u odnosu na euro onda je vjerojatno izvjesno da slijedi pad.
Kako taj CBA ispadne nepromjenjiv-osim u interesu kompanije- nece biti dobro.
Sa vec sada nepokrivenom inflacijom i buducim klizanjem dolara prema euru na dolje, prije ili kasnije obzirom na povijesne trendove zadnjih desetljeca, slijedi zajeban pad kupovne moci.
Realno ce pasti place.

Da, bilo bi dobro da netko sa svjezim PEME-om napise sto se trazi po pitanju cjepiva, bas me zanima kojim putem to ide :)

Pitajuci za novi CBA i mislio sam prvenstveno na pitanje jesu li se i koliko mijenjali iznosi placa po tier-ovima u odnosu na prethodni.
Onda su tih 2 posto povecanja koje ste spominjali u njega vec ugradjena?
Nisu se bas iskazali ako je tako, ali sto se moze.

Dobro je dok je jos uvijek dolar jaci u odnosu na period od prije godinu-dvije, ako ta valuta krene svojim klasicnim 15-20 % oscilacijama u odnosu na euro onda je vjerojatno izvjesno da slijedi pad.
Kako taj CBA ispadne nepromjenjiv-osim u interesu kompanije- nece biti dobro.
Sa vec sada nepokrivenom inflacijom i buducim klizanjem dolara prema euru na dolje, prije ili kasnije obzirom na povijesne trendove zadnjih desetljeca, slijedi zajeban pad kupovne moci.
Realno ce pasti place.

Da, bilo bi dobro da netko sa svjezim PEME-om napise sto se trazi po pitanju cjepiva, bas me zanima kojim putem to ide :)

Pa jesu, svi tierovi su se povecali 2% i svatko je isao jedan tier naprijed od 01.07 ove godine (osim nas koji smo svojih 12 tierova davno ispucali).
Tako da je vecini bilo povecanje na prvi sljedeci tier uvecan za 2%.U novom CBA nam nista bitno nisu ukinili, a niti dali. A odnos dolara i eura ionako nitko ziv nemoze predvidit.
I sa ovim padom zadnjih dana, jos uvjek je u vrhu u odnosu na vecinu vremena kakav je bio u ovih 18 godina, otkako sam ja na NCL-a.

Pa jesu, svi tierovi su se povecali 2% i svatko je isao jedan tier naprijed od 01.07 ove godine (osim nas koji smo svojih 12 tierova davno ispucali).
Tako da je vecini bilo povecanje na prvi sljedeci tier uvecan za 2%.U novom CBA nam nista bitno nisu ukinili, a niti dali. A odnos dolara i eura ionako nitko ziv nemoze predvidit.
I sa ovim padom zadnjih dana, jos uvjek je u vrhu u odnosu na vecinu vremena kakav je bio u ovih 18 godina, otkako sam ja na NCL-a.

Jasno mi je za pomak u tier-ovima i da odredjeni dosegnuti broj godina na kompaniji pojedinim pozicijama nosi i 5-6 % godisnjeg povecanja place za tu konkretnu godinu.
Ako su osnovice povecanja u novim tier-ovima tako niske, a obzirom na 15% inflacije u periodu 2020-2022, onda to nije pracenje inflacije niti blizu.
Ovih 15 % je kumulativno za Hrvatsku, sto slijedi u 2023. vidjeti cemo.
A za znacajniji postotni skok u tier-u, ako me sjecanje dobro sluzi te ako se sada princip nije znacajnije mijenjao, trebalo je cekati 3 ili 4 godinu nakon nulte tj. pocetne place na istoj poziciji, bez promocija.
Tu vec lezi realno stagniranje.

A naravno da tecaj dolara nitko ne zna unaprijed, povijest govori o velikim oscilacijama, ako dopustimo da ce nakon rasta prema euru nastupiti i pad u nekom trenutku za vecinu slijedi realni pad placa.
Ne da cemo lamentiranjem na temu nesto promijeniti, mislio sam da ce biti izdasniji u postotcima dizanja osnovica u novom CBA.
Samo toliko.

P.S. ako moze usporedba nultog tier-a za recimo electrical engineer, stari i novi CBA.
Pa da vidimo postotak povecanja.

Last edited:
Nemam onu tablicu sa placama sa ukljucenim ovim zadnjim povecanjem od 2%. Ako imas onu prethodnu dodaj na svaku cifru 2% i to ti je to. A najnoviji CBA (yellow) stavljam u attachment na ovaj post.

Ako je 2 posto svakako je bolje nego da je nula, iako sumnjam da bi se NSU puno pretrgnuo da su ostale doslovno iste svote za cijeli period od 8 godina ( stari i novi CBA zajedno) :)
Hvala na dokumentu.

Mi ovdje o postocima povecanja placa, a jucer iz ofisa pometeno oko 300 glava (i to nije sve), a pala su i neka zvucna imena na visokim pozicijama i dugo godina na kompaniji:

https://cruiseindustrynews.com/cruis...che=1671110502

Znaci stisli su ih financijeri..most probably.

Koja su zvucna imena, je li strucnjakinja Elizabeth Streckfuss medju njima, sa superintendent-a za Sun klasu nakon 2015. presla u uredski surveillance ili tako nesto.

Nezamjenjiva.

Last edited:
Ona nije koliko mi je poznato(ali jos istrazujemo koji su sve to), ali jedna druga zenska koju su nedavno primili, i koja je po nekim rumorsima trebala uskoro mozda i meni biti nadredjena kao el.superintendent je medju ovima.
Necu pisat imena, ali tu je i moj stari poznanik, koji mi je kao tehnicki superintendent bio nadredjen prije 15 godina, a koji je zadnje vrijeme bio na VP poziciji u tehnickom odjelu (za specijalne projekte), pa je isto odletio jucer(on je najzvucnije ime).
Treci poznati iz tehnickog odjela je nas covjek iz HR(isto je bio za projekte "obnove"), njega sam upoznao samo jednom.

Ona nije koliko mi je poznato(ali jos istrazujemo koji su sve to), ali jedna druga zenska koju su nedavno primili, i koja je po nekim rumorsima trebala uskoro mozda i meni biti nadredjena kao el.superintendent je medju ovima.
Necu pisat imena, ali tu je i moj stari poznanik, koji mi je kao tehnicki superintendent bio nadredjen prije 15 godina, a koji je zadnje vrijeme bio na VP poziciji u tehnickom odjelu (za specijalne projekte), pa je isto odletio jucer(on je najzvucnije ime).
Treci poznati iz tehnickog odjela je nas covjek iz HR(isto je bio za projekte "obnove"), njega sam upoznao samo jednom.

Znaci ozbiljno je kad rezu glave odjela, ili su doticni nesto zajebali preko mjere, ili se kroz njihove primjere pripremaju daljnje ustede pa su krenuli od vrha da izbiju argumente da je vrh uvijek nedodirljiv a ispastaju nize razine.

Da ne bi krenuli u "reorganizaciju" po brodskom ustroju?

Cini se da nije bas dobro odvagnuta odluka ako su svjeze zaposlene odbacili preko noci, to ispadne da je netko trazio brojku pa su popunili i sa onima koji nisu stigli niti zagrijati stolicu.

Last edited:
Back