Nezaboravni brodolomi

@belboy
Naje?žila sam se čitajući tvoj post, mogu samo reć: svaka ti čast i nedaj Bo?že da itko ikad pro?živi ono kroz ??ta si ti pro??a.
A ??to se Hebranga tiče, pa istina je, zna bit jako stresno primat onoliku lovu i radit ono ??ta oni (ne)rade, puno truda i ?živaca triba ulo?žit da bi stiga sidit i vrtit palčevima na svim tim nadzornim odborima. Mo?žda bi Hebrangu tribalo poslat jednu od ovih knjiga da je pročita za laku noć kad već ne postoji adekvatna literatura o jadnim saborskim zastupnicima kojima je glava bila u torbi svaki put kad uđu u Sabornicu. Mo?žda bi nakon toga malo pazija ??ta govori svaki put kad se dočepa mikrofona.

@belboy
Naje?žila sam se čitajući tvoj post, mogu samo reć: svaka ti čast i nedaj Bo?že da itko ikad pro?živi ono kroz ??ta si ti pro??a.
A ??to se Hebranga tiče, pa istina je, zna bit jako stresno primat onoliku lovu i radit ono ??ta oni (ne)rade, puno truda i ?živaca triba ulo?žit da bi stiga sidit i vrtit palčevima na svim tim nadzornim odborima. Mo?žda bi Hebrangu tribalo poslat jednu od ovih knjiga da je pročita za laku noć kad već ne postoji adekvatna literatura o jadnim saborskim zastupnicima kojima je glava bila u torbi svaki put kad uđu u Sabornicu. Mo?žda bi nakon toga malo pazija ??ta govori svaki put kad se dočepa mikrofona.

Reko bi on da mu to "komunjare"podmeću .:mad:
Mo?žda Kalmeti on je mlađi,

@belboy
Svaka čast kapetane,za nevjerovat.I ja sam se naj?žio,a u momentu su mi i suze do??le kad si spomenuo djecu,ne daj Bo?že ni promislit a ne osjetit.

mb Dunav izgrađen 1973 La Spezia DWT 25258 du?žina 179 ??irina 22,90 m.brzina 15 čv.Potonuo u Pacifiku 28.12 1980. na pribli?žno 30 22 N 152 E na posljednjem putovanju iz Los Angelesa (bunker) prema Tsingtao sa teretom od 24000 tone čeličnih proizvoda i papira Iz luka Hamilton i Hampton roads.
Zbog jakog nevremena vjerovatno se prelomio i odnio u modre dubine 32 člana posade.U luci Los Angeles iskrcali su se mladić kuhinje Ante Rodić i vođa stroja Vjenceslav Tomac ??to im je spasilo ?život.U luci Tsingtao trebali su se iskrcati 1.čas.palube Marijan Tavčar iz Pule i kadet Valter Franko iz Rijeke ujedno najmlađi član posade,mehaničaru Nenadu Marinu rodio se sin 22.prosinca samo 5 dana prije potonuća.Jedna od zadnjih veza uspostavljena je 27.12 1980 sa brodom Banija Atlantske Plovidbe iz Dubrovnika koja je također pretrpjela o??tečenja u nevremenu.Nakon sveobuhvatne potrage obli?žnjih brodova i japanskog Coast guarda 15.siječnja i slu?žbeno brod se proglasio nestalim.

Moj susjed je bratic od Marijana Tavcara, zajedno su plovili na "Dunavu", iskrcao se u Hong Kongu radi operacije hemeroida(nije zajebancija) i tako izbjegao smrt.

Meni je mu?ž iste te 2001. iskrca se s broda, kemikal tanker BALU, negdi u ? panjolskoj, do??a doma i nakon dva dana otvori Slobodnu i vidi svoj brod u novine, potopija se u Biskaju.Ne da je do?živija ??ok nego...ostali su mu tamo prijatelji, bilo ih je 12 na??ih svi ukrcani preko Globtika, ali fala Bogu svi su se spasili.Posli su mu ovi pričali da su 6 sati bili na brodu koji se nageja prije nego ??to je barba naredija sa se spa??avaju.Niko ni??ta nije uzeja sa sobom jer kapetan Korejac nije da...

Vozili su sulphuric acid,koji se nesmi dirat sa vodom(morem)tj iza stjenki di je sua more biti samo zrak.Nekako je ipak doslo do kontakta i jednostavo,lim je izgorija i napravila se buza.Ja sam prosa tuda dan posli.

Pošto dolazim iz tribunja pa sam upoznat sa tragedijom na brodu m/v Kaprije-Slobodna Plovidba Šibenik.Kao i šta stoji u popisu posade prvi časnik stroja je Gušte Cvitan iz Tribunja moj patriot i susjed.Ja ga se osobno ne sićam ali su ljudi uvik pričali o toj tragediji po mistu i govorili za njega da je bija pravi čovik i pomorac.Moj otac osobno je vozija svog jednog prijatelj za prvog konobara u Šibenik gdje se treba uputiti prema brodu(sad di je točno bija neznam).U kadrovskoj u Slobodnoj Plovidbi su mu rekli da je misto popunjeno i da on ne ide na taj brod a on se naljutija i posla ih sve u p.m.:D Kad nije prošlo par dana stigla vijest u misto o brodu krapanj.Ovaj je reka da mu je to ponovo rođenje i da nikad više neće na brod.Inaće Gušte Cvitan ili točnije Augustin ima unuka koji je dobija ime po njemu.Baš mu je i nedavo žena umrla:(, a znam uvik je tu ženu tištilo šta se točno dogodilo sa njenim mužom.Još jednu informaciju imam da su netom poslije tragedije uz iskusne hrvatske ronijoce hrvati tili poslati i dizalicu (nije to velika dubina čini mi se oko 40 metara prolazija sam nad tim brodom u Mramornom moru)ali turske vlasti nisu dale tako da je to za uvik ostala misterija.:rolleyes: Eto od mojim saznanjima.

Ima li tko sliku za postavit na ovaj topic od MB Proleterka koja se nasukala na hrid Mišine kod Murtera 70-tih godina, tadašnji najluksuzniji brod koji je redovno prometovao iz DU-ZD. Imam jednu staru sliku, kako je brod vezan na taj svjetionik Mišine i njiše se, dok mu prova strši.

a vidis da su partijci bili jaci od nasih domoljuba.i onaj na Marku Polu misli da ga je nasuka.ono je nista kad vidis ove slike iz 70-tih.koje se onda pravo vino tocilo moj sinko.

Bravo Mladeno, svaka čast:) na trudu! Ispada da je ovaj misec obljetnica, točno 40.godina od nasukavanja.

Last edited:
evo jedan iz novoga otvorenoga mora

Elli je pukla napola
Fotografije puknuća tankera Elli koji je plovio pod menad?žmentom grčkog brodara WorldWide Green Tankers snimio sam na ju?žnom prilazu Sueskom kanalu čekajući tranzit, također na tankeru Johann Jacob njemačke kompanije Ernest Jacob na kojem sam plovio kao drugi časnik.

U 12 sati 28. kolovoza ove godine preuzeo sam gvardiju, a kolege su mi pokazale Elli i rekle da je pukao oko sat vremena prije. Potrčao sam po foto aparat i napravio nekoliko snimaka koje vam dostavljam.

Elli je inače tanker nosivosti 54.888 mt sa 24 člana posade, a pukao je na sidri??tu čekajući ulaz u suhi dok za popravke u luci Suez. Pomorci kao pomorci, odmah su počeli iznositi teze zbog čega je do??lo do nezgode, a većina nas smatra da je brod imao značajnu konstrukcijsku gre??ku ili je tijekom godina do??lo do zamora materijala.

No, te??ko je sa sigurno??ću kazati ??to je bio razlog puknuća, jer kompanije te podatke dr?že u tajnosti radi potra?živanja osiguranja.

Sreća u nesreći bila je u tome ??to nije izgubljen nijedan ljudski ?život, a brod na koncu nije potonuo, jer su mu tankovi bili prazni. Da se to dogodilo tijekom navigacije na otvorenom moru, zlo bi bilo puno veće.

Damir BAD??EK
Rijeka

Mb bratstvo

Mb bratstvo

evo danas godišnjica potonuča mb Bratstvo kojom prilikom je poginulo 9 pomoraca,pa da se sjetimo.

Bratstvo

IDNo: 5050725

Year: 1958

Flag: YUG

Tons: 1818

DWT: 2337

Length overall: 94.5

LPP: 84.5

Beam: 13.3

Builder: 3 Maj ,Rijeka ,Yugoslavia

Owner as Completed:Jugoslavenska linijska Plovidba,Rijeka,Yugoslavia

Foundered 37.25N/8.35E 11.12.81 (9*)

Last edited:
Evo ja san tek jutros otvorija i pročita ovaj thread!Sve te tragedije ispisane smrću svakog našeg pomorca , suzama najmilijih i sječanjima nas današnjih stvarnih pomoraca su me natirale da se dobro zamislin i shvatim koliko su blizu te tanke linije između života i smrti,smija i plača,dolaska doma i vječnog oproštaja! Tek san danas pročita Belboy-evu priču i sad mi je još draže šta san sa tim čovikon sidija i popriča sa njim po ure ! Kad se sitin toga odma pomislin kako san sidija sa čovikom koji je isto kao i ja sigurno mnogo puta promislija "neće mene" ali ipak desilo se!
Pozdrav Belboy,Pozdrav Mladeno ,tema je prva liga !

nazalost nisam mogao naci nista na netu o ovoj tragediji osim mog sjecanja naime ukrcao sam se na kadeturu (davne) 81' pa se sjecam nekakvih prica kapetan je bio mihajovic ili tako nekako i potonuo je sa brodom (namjerno ili nenamjerno ne znam) pa ako ima neko nesto o ovome neka izvoli..........

mladeno, pomisa si. to sta ti govoris je bija brod od beogradske plovidbe (beoplov) a kapetan sta je navodno namjerno isa soto s brodon se zva pavlovic. kasnije su imali i brod koji se zva po njemu. imena broda se ne sican, ka i sta sam govoris, davno je to bilo. ovi gori slucaj mi je poznat kroz maglu, ali se dobro sican sister brodova zemun i varazdin, s malin sulcericima RND.

jest imas pravo maninjorgo,kap. je bio pavlovic sad sam se i ja sjeto kad si rekao a zvali su ga cini mi se draza i nikako mi se nije uklapalo ovo Jugoslavenska linijska Plovidba,Rijeka u cijelu priču zato sam i rekao ako se ko sjeca necega da posta evo sam nasao i sliku varazdina ako je bio sister ship onda ni ova slika sto sam je stavio nije ta ali lijepo pise bratstvo i sve ostalo da je potonuo to sve odgovara

VARAZDIN

Year: 1958

Flag: YUG

Tons: 1074

DWT: 1500

Length overall: 83.4

LPP: 75.0

Beam: 12.0

Builder: 3 Maj ,Rijeka

69 VODICE - 75 VARAZDIN

BU Split 1984

je, draza pavlovic. ali... ime broda nikako na vrj jezika, cini mi se pobjeda, ali ne bi da ruku u vatru. ajde prikopat cemo stagod pa nac. za varazdin i zemun
san mislija da su sisteri od bratstva, ali izgleda da su malo bili manji, iako na sliku pari sve isto. bilo je i par udesa na mediteranskoj plovidbi, kanavelic i prvo racisce. trazin okolo, ali nista. nema srice.

Back