Novi pocetak i sirok spektar mogucnost za posao

moreplovac

New member
Drage kolege ,

Zeleo sam jos pre da napisem ovaj post ,ali sam ipak sacekao da podrobnije istrazim I iskusim kakve sve prednosti I mane donosi ovo ‘’resenje’’ o kome cu pisati nadalje. Naime, prvo sam imao jaku zelju da plovim i da ostvarim svoju karijeru na moru, ali kao sto je poznato kriza u shipping industriji I nemogucnost da se ukrcam na tip broda koji zelim itd me je odvela u malo drugacijem pravcu koji mozda moze da bude i put nekog ko ce procitati ovo. U svakom slucaju ovo je samo topla preporuka i tema za razmisljanje.

Sigurno smo svi na brodu culi i ponavljali izjavu o tome plavom grobu ,iluzornosti plovljenja,konstante izolovanosti I slicno. Ne znam za druge zemlje,ali ja kao drzavljanin Srbije i nisam bas imao neki izbor, u slucaju da prestanem da plovimi i nadjem posao na kopnu koji bi zadovoljio neke,za nas pomorce mozda cak i visoke, finansijske standarde.
Tako sam odlucio da upisem master studije na “The Nederlands Maritime University” u Rotterdamu, a smer se zove Shipping and Transport Science. Sam nastavni program se sastoji iz 4 sekcije ,a to su shipping management, ,logistics and transport, economics and finance, i transportation law, a studije traju samo godinu dana. Nastavni kadar je odlican. Predavaci su obicno ljudi iz industrije koji dolaze sa prakticnim znanjem i primerima, a i sami ispiti su tako koncipirani. Kurs je stvarno intenzivan i mislim da je u toku trajanja istog tesko postici da se radi I studira u isto vreme.

O samom Rotterdamu nema potrebe spominjati puno sem da znam da ima bas puno mogucnosti da se nadje posao ili u logistici ili u shipping industriji. Sve je posle na personalnim preferencama I slicno.

Ovo sam zeleo da podelim sa svima vama,jer licno mislim da sam napravio dobar potez,da skola pruza dosta uvida i znanja I da na kraju moze da se nadje I dobar posao. Cela ova prica I jeste zbog toga.

Ako nekoga interesuju detalji vrlo rado cu odgovriti na sve sto znam.

Mozda link do univerziteta?
Uslovi studiranja? Prethodni nivo obrazovanja, ocijena, cijena studiranja, jezik studija?
Apliciranje za skolarinu, jer ipak treba nekih 1000 za mjesec dana studiranja u inostranstvu?
Mogucnost nalazenja posla u lukama. u Evropi nakon studija?
Koliko je priznat univerzitet u drugim drzavama?
Krajnji nivo obrazovanja?
Hvala

Lakse ti he po ljeti nac neku njemicu ili nizozemku..
ozenis se...papiri gotovi u mjesec Dana...imas posao tik-taj ..a NE 3 godine gore u kisi I magli studirat....bolje kod nas zavrait ubrzanu vidi, po.orsli fax..bilo Sta..

Uslovi studiranja? Prethodni nivo obrazovanja, ocijena, cijena studiranja, jezik studija?
Apliciranje za skolarinu, jer ipak treba nekih 1000 za mjesec dana studiranja u inostranstvu?
Hvala

Sitnica, 15-19 tisuća oera, ovisno o paketu, za tu jednu godinu.
https://stc-group.nl/wp-content/uplo...n-form-NMU.pdf

Last edited:
Hvala

https://netherlandsmaritimeuniversity.eu/

Prethodni nivo obrazovanja je Bechelor naravno,jer su master studije. E sad mislim da nema nekog uslova u vezi ocene,iako na sajtu stoji neki zahtevani minimum...
17000 EUR je skolarina i treba ti jos 900 puta 12 meseci...oko 30 000 ispadne sve... jedan malo duzi ugovor na brodu...
Ja ne znam odakle si ,ali za nas van EU je tesko da se dobije stipendija. Premda su vecina ljudi ovde sami platitli svoje skolovanje. Od nas 14,samo 2 coveka imaju placeno od firme.
Sto se tice posla,skoro sam poceo da saljem aplikacije i vec imao par interview-a.... Jedan je bio sa firmom za fast moving consumer goods tj logistika,a ova druga je klasican shipping...
Tako da nisi ogranicen samo na luke..Na dosta mesta mozes sa ovim fakultetom..Ceo supply chain management,port operations and development,shipping itd
Univerzitet je naravno priznat svuda, a na nekim drugim kursevima imaju olaksice tj ako si zavrsio ovaj master i hoces recimo da ides u chartering and broking (https://www.ics.org.uk/ ) na ovom svetski poznatom britanskom universitetu, ima pravo na exemption od nekih ispita..
Krajnji nivo Master in Shipping and Transport Science.

Drugi poznati univerzitet ovde je http://maritimeeconomics.com/

17000 uf :) traziti cu njemicu

Nije mi jasno ove školarine.., deru skoro isto kao ova šuga u Hrvatskoj - tj. mislim na šugu tipa - Atlantis, Libar, Clipper, Diverso i ostale šuge. Btw, eo, imam netijaka u Njemačkoj - nuđeno mu je od strane države Njemačke da studira Me'aniku - i nije tija ići propalica. A imam i nećakinju.., doktorirala u Njemačkoj molekularnu biologiju, manje više o trošku Njemačke države!

Da je tako bilo meni u ona vrimena kada sam imao 18 godina - nikada broda ne bih vidio!

Švabo je to.., radi i neboj'se.., a, nije ni Šuvar bijo loš - iako to mnogi ne razumiju.

Cuj marine collage se u belgiji i vecini eu drzava placa, mozda cak u njemackoj, neznam. nase skolstvo je skoro totalni promasaj, pocevsi s suvarom. zasto onda jednostavno ne kopiraju njemacki sistem i gotovo.

Vratimo se na pokojnog Šuvara i uzmi u obzir da je sve još uvik na razini onoga kako je on ostavia pa če te sve bit jasno. Ja san na fakultetu bia prva generacija bolonjskog sistema oni doslovno nisu znali šta su uveli ni koji uvijeti ni kako če se samo studiranje odvijat.

Cuj marine collage se u belgiji i vecini eu drzava placa, mozda cak u njemackoj, neznam. nase skolstvo je skoro totalni promasaj, pocevsi s suvarom. zasto onda jednostavno ne kopiraju njemacki sistem i gotovo.

ma cuj neda mi se komentirat uopce, evo bas mi neki dan prijatelj govori kako ga talijani zezaju i smiju mu se na brodu, kao zasto mora ic na pomorski faks, a ima pomorsku skolu? ti na faksevima su vecinom uhljebi koji imaju dobre place i tupe kako to treba, samo da zadrze svoje poslove, i jos zaje...studente. a i ovo gore mi se ne cini nesto, master shipping transportation science, ajde dobro, al ako si ti dobar kompaniji/gazdi i donosis profit netreba ti nikakav doktorat, ako nisi, mozes imat 100 diploma, pusiona si...zivio USA sto se tice toga.

To stoji da,ako si dobar radnik gazda ce te cuvati.
I prvo kako doci do nekog takvog inostanog gazde na kopnu. Ne znam ,meni barem nije islo to od ruke dok sam bio u Srbiji. Tokom ovog skolovanja covek stekne mnogo vecu predstavu o celom cluster-u koji se bavi ovde u Rotterdamu i svetu. Mnogo informacija i to od pravih ljudi. Pogledajte recimo Peter de Langen, Ronald Waterman itd.
a drugo nije ovo nikakv doktorat vec master,koji mu opet dodje kao kvalifikacija za nesto.Nije to nista neuobijaceno i cudno Samo,ako covek malo dublje zagrebe videce kolko ljudi pohadja mastere kod nas i u inostranstvo na takav tip skolovanja. Sad cena varira,ali je to fakat neki trend koji,ako nekom treba,mora da se isprati.
E sad i prioriteti se kod svakog od nas razlikuju :)

ma to sam primjer rekao doktorat, al stoji isto sve, ako ti to omoguci novi posao na kopnu vani, onda se isplati, bolje dat novce za to nego kod nas za neke skole.

Ok.Naravno.Samo sam hteo da kazem da nije to nista toliko nedostizno,nemoguce i slicno.Ima prednosti na kopnu ovaj nas zanat. Samo sto covek nekad nije svestan gde sve ima mogucnosti.Prolazak kroz ovo ovde mi je otvorio oci, a svega toga nisam bio svestan pre nekoliko godina. Ovo sam samo hteo da podelim sa ljudima,cisto kao neku, nadam se pozitivnu,ideju. :cool:)

ili mozda bilo koji inzinjerski fax zavrsiti vanredno, promjeniti zanimanje i u Njemacku. Mislim da postoje ustanove u BiH, Hrvatskoj, Srbiji koje nude vanredno studiranje. Treba provjeriti da li su priznati.Ipak je jeftinije 4 godine na Balkanu nego 4 u Njemackoj. Mislim na zivot ako ne placash stan. Ovi danasnji klinci stvarno imaju izbora :)

ili mozda bilo koji inzinjerski fax zavrsiti vanredno, promjeniti zanimanje i u Njemacku. Mislim da postoje ustanove u BiH, Hrvatskoj, Srbiji koje nude vanredno studiranje. Treba provjeriti da li su priznati.Ipak je jeftinije 4 godine na Balkanu nego 4 u Njemackoj. Mislim na zivot ako ne placash stan. Ovi danasnji klinci stvarno imaju izbora :)

Iskreno ne znam sta imate zavrseno od skole,ali 4 godine je mozda dug period da sve krecem iz pocetka.Da sam u Srbiji,Hrvatskoj ili Bosni opet treba dosta para i vremena. Ovako sam ostao u shipping-u samo sa druge strane.Donosim iskustvo sa broda, a vidim da to moze dosta da pomogne. Sad ono treba prouciti i sta nekog najvise interesuje i odgovara,a brod u jednom trenutku suzi izbor na odredjenu vrstu broda i to je to.Pa i kad sam gledao kontejnere,na kojima imam iskustvo, traze recimo +10 000 TEU experience.Ja ne znam,nisam bio na vecim od 5000,ali dal sam onda nesposoban,po njihovim merililma,da navigam na tim. Ne kapiram.

Moze se ostat u shippingu i ako navigas, znam dosta ljudi koji su dosli do mastera ili kapa i onda nasli posao na kopnu, ili radili za svoje firme na kopnu, moze i to pogotovo strojari. Recimo indijci s kojima sam radio su svi bili imali i poslove na kopnu, neki su mi pricali ako idu u firmu radit za voyage operatera ili managera (za tankere), da nakon 2 godine tog posla mozes ic na neki ispit i dobit brokersku licencu za shipping, sad dal je to bas tako istinito neznam. A ovo u vezi iskustva, naravno da nisi nesposoban, nego se firme sve vise izdrk...na nama jer znaju da ima masu ljudi s iskustvom na marketu, pa onda traze masu iskustva na odredenom tipu broda a nude slabe uvjete, pa ce onda rade filipinca uzet koji je bio timunjer na +10000 teu, nego tebe koji si bio recimo treci al na manjem brodu!!!

Na koje se pozicije poslova cilja sa nederlansche fakultetom,nesto tipa technical manager,logistic operator,superintendent ?
stvar je sta se sve to moze i sa regularne tri godine pomorskog samo je potrebno iskustvo i 12 godina navigacije, ili ovaj faks ubrzaje tu stvar..
samo me to zanima, logistika u portima je posao u uredu i ok je ali npr u antwerpenu i nije toliko placen iznosi oko -3k eura barem po glasinama.

ne iznosi bas puno ni za superintendenta, zavisi kako koja firma. recimo jedan kapo rumunj je radio u uredu na cipru, oko 70000 eura godisnje, ali je sam ostalo sve morao platit od toga, i porez, jedino je od skvera vjerojatno imao neki bonus i na kraju godine. recimo moja bivsa firma je placala jos manje za ljude u londonu u officu, ili singapuru, tako da nasi nisu bili zainteresirani za te poslove, al jesu indijci i drugi, zato njih onda masu ima po tim uredima. jedno vrijeme se moglo nac u njemackoj, bilo je tih oglasa, samo je uvjet bio njemacki i da si plovio kao senior.

... nase skolstvo je skoro totalni promasaj, pocevsi s suvarom...

Aaa, Fiumane.., ja ne znam koja si ti generacija - po ovom što si rekao pari mi da si - hdzejska mladež!

Eo, neka ti kaže Uhljeb RAUL i towarish jeremija jel' se učilo onda bolje ili danas ove hdzejske panćofarije - ako ne viruješ meni! Bljad.., ja i Raul smo potrošili svaki po 500 školskih časova za položiti samo matematiku.., pravili pauzu samo des't minuta za zapaliti španjulet. Ovdje mislim na učenje, odnosno samoučenje - izvan predavanja, jasno! A đe'su ostali predmeti.., Marxizam, Teorija i praksa samoupravnog socijalizma.., 'let'r'ka, elektronika i druge stvari?!

A danas za 190 sati naprave vrhunskog stručnjaka ETO - od tih sati pola provedu okolo po kafićima! Ajde, balan.., ne pričaj pizdarije kontra Šuvara.., onaj sistem je bijo otličan - samo nije bilo dovljno discipline i sistem je previše razmazio kojekakve lijenčine. Eo, baš jučer srija bivšeg profesora - pozvao ga na kavu - dvi ure pričali o obrazovanju i ukupnoj ob-stanovki u zemlji. Složija se potpuno sa mnom u pogledu stava oko ovih stvari i rekao da je ovo današnje - obična lakrdija - u usporedbi sa školstvom iz doba dr. Šuvara!

A dobro.., nema veze.., tija sam samo reći da za mlađe momke postoji bolji izbor od broda - ali moraju već s 20 godina biti formirani u pogledu onoga što hoće. Ova moja nije rođena u Njemačkoj nego u Hrvatskoj i otišla je studirati u Njemačku iz zagrebačkog studija iste vrste. Tada njemački nije govorila uopće - a malte'ne sve troškove je snosila Njemačka. S njom je bilo na studiju Njemaca, Rusa, i Srba - jedini ključ je bio da si zbilja dobar student - a ne nacionalnost.

:cool

gavro
ja sam isto bio pionir, tako da znam nesto o bivsem sistemu, a rekao sam da je nase skolstvo gotovo promasaj, misleci na sadasnje, a sto je jos zapocelo od bivseg sistema. kad si ti studirao mozda je i bilo bolje neznam, al imam djete u osnovnoj skoli, vidim s cime ih tlace a i dobro se sjecam sto sam ja ucio. I ovo sto si napisao da ste bubali toliko sati matike dokazuje moje tvrdnje, a to je da se kod nas uci napamet jer ti profesori, magistri i sta ja znam jednostavno traze previse za neke nepotrebne stvari, sto je gubitak vremena i novaca. mi smo kao odlicni teoreticari, a praksa nula bodova, i onda na evropskom nivou se pokaze da imamo mala znanja, da kad samo strebamo napamet da prodemo, i zaboravimo to cim prode ispit. Sad za tvoju profesiju neznam, mozda ti treba matematika, necu se mjesat, mogu ti rec da za nautiku netreba nista dalje od sferne trigometrije, a da ne govorim o bubanju teorije magnetizma i slicmim glupostima...gledam neki dan kako je u svedskoj i danskoj najbolji odgoj djece i skolstvo, pa sto je to tesko kopirat, sto to ne valja, sta te drzave nisu dobre? tamo djeca nemaju domacu zadacu, da im se ne namece dodatni stres, alo! kakav suvar...

Back