Offshore obnovljivi izvori energije

kire808

skoro struja
Vezano za nedavne diskusije na forumu, otvaram novu temu di možemo raspravljati o obnovljivim izvorima energije na moru. Iako sam prestao ploviti, i dalje sam vezan za industriju na moru. Vjerujem i da ima dosta vas koji radite na jack-up brodovima za instalaciju ili održavanje vjetroturbina, cablelayerima itd. Jer mi se čini da obnovljivi izvori drže offshore granu na životu.

Evo da počnem sa još nerazvijenom industrijom u kojoj i sam radim, a to je energija valova ili ti ga wave energy/ocean energy.
Moja firma se zove Corpower Ocean i na putu smo da demonstriramo da je ta industrija budućnost balansiranja mreže kad se jednog dana prijeđe na 100% obnovljive izvore energije. Valovi su konstantno prisutni, a ne ko sunce i vjetar. Trenutno smo u fazi izgradnje prvog full scale prototipa uređaja koji zovemo wave energy converter ili ti ga WEC. 2018.g smo uspješno testirali half-scale model u Škotskoj i dokazali da uređaj može preživjeti sve nevere i efikasno proizvoditi energiju u svim uvjetima. Za razliku od ostalih neuspjelih sličnih projekata, ključ našeg uspjeha leži u tome da uređaje prvo testiramo na suhom, na našem test-rigu (da ne kažem simulator da se neko ne napali), a zatim idemo na instalaciju na moru. Tu je i patentirani safety sistem koji gasi uređaj u slučaju prevelikih valova. Pošto je uređaj mali (300kW i oko 60 tona, 10m promjer i 20m dužine) troškovi transporta, instalacije i održavanja su relativno mali u usporedbi sa windom npr. Koristimo iste naponske nivoe kao i vjetrenjače,pa se možemo služiti istom infrastrukturom i dopunjavati mrežu kad nema vjetra. Financirani smo od strane europske komisije,švedske i škotske energetske državne agencije, portugalskog EDP, švedskih banaka i privatnih investitora tako da je projekt obećavajući. Druge godine na ljeto idemo u Portugal testirati uređaj na more. Nakon toga napraviti još 2 komada i testirati ih skupa kao wave farm. Nakon toga 2024.g ide u komercijalnu proizvodnju. Za sada imamo dogovoren jedan veliki projekt za irsku firmu Simply Blue Energy,koja će koristiti naše uređaje za prvi hibridni projekt (Western Star project) sa floating vjetrenjačama (1GW) i naših oko 1000 komada (300MW). Evo i linka da vidite kako izgleda half-scale model na moru.

https://youtu.be/mM4qTAqqZYc

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

I installation jack-up brodovi se polako prilagođavaju sve bržem rastu i razvoju vjetrenjača. Uskoro dolaze na tržište vjetrenjače preko 10MW snage,i veliki igrači u constructionu već razvijaju brodove većeg kapaciteta. Zanimljiv mi je ovaj koncept za instaliranje 2 vjetrenjače u isto vrijeme, drastično spustajući troškove instalacije.

https://ocean-energyresources.com/2020/10/20/add-on-installation-support-tower-concept/

mene interesira koji je trosak u konacnici proizvedenog kilowat sata nasparm ulozenog novca

jer bilo sto instalirati na moru zahtjeva extremno odrzavanje,to zna svako ko je brod u lucici izvadio vani i napravio godisnji servis
jednostavno more kao ambijent sve nagrize ,bez obzir akoje god ti zastite i premaze stavio ili probao zastititi od vlage
nakob par godina cilu bop pod kontrolu izvadim odvidam i promjenim jer vlaga jednostavno napravi svoje

cili koncept od proizvodnje enegrije je za 5 ali koliko je to realno od uredzaja do kabela i na kraju koji su tu troskovi...

ovo je prica kao tesla auto kojeg bogati mogu priustiti pa cil anorveska vozi ali to nije za raju tj za cili svit...

s ovim nezelim umanjiti tvoj rad ili tebe

jednostavno znam da sve sto je na moru kosta x 5 minimalno i racunica mi tu neigra

Razumijem šta govoriš, imao sam negdje tablice pa ću probat nać i stavit ovdje. Sad iz glave samo znam da instalacija jedne vjetrenjače na moru košta cca 1 mil.eur. Onshore wind je uvjerljivo najjeftiniji izvor energije. Offshore nije blizu toga ali se troškovi drastično spuštaju kako i same vjetrenjače rastu. Do prije par godina su instalirali vjetrenjače do 4MW, a sad je već na 10MW. Za koju godinu izlaze GE 13MW i Siemens 15MW. Znači da se za isti power output može instalirati i 4 puta manje vjetrenjača nego prije 5,6 godina.

Podvodni kabeli se koriste još od sredine 19.st.

Po meni trenutno nisu troškovi upitni,nego kompozitni materijali koji se koriste za izradu lopatica na vjetrenjačama,i za oplatu uređaja kojeg ja trenutno razvijam. Oni se ne mogu reciklirati pa sva ta "zelena" filozofija ne stoji baš. Ali sad su se počeli razvijati i drugi materijali i LM Wind firma je već napravila neke eko lopatice. Tako da će se i to pitanje riješiti kroz par godina.

Last edited:
  • Like
Reactions: Ico
mene interesira koji je trosak u konacnici proizvedenog kilowat sata nasparm ulozenog novca

The oceans, covering two-thirds of the earth’s surface, offer virtually unlimited
renewable energy resources in open space where new energy technologies can be
developed without significant interference with the environment or normal human
activities. The ocean energy sites with smaller footprints and fewer down days offer
an estimated exploitable global potential of over 100,000 TWh/year (T = tera = 1012),
about six times the present electrical energy consumption in the world of 16,000
TWh/year. The exploitable potential with the technology of today is about 45,000
TWh/year from wave energy; 2000 TWh/year from tidal and marine current energy,
20,000 TWh/year from salinity gradient energy, and 33,000 TWh/year from ocean
thermal energy—a total of about 100,000 TWh/year from all forms of ocean energy.
Part C of this book covers three sources of generating electrical energy from
the ocean (a) wave energy, (b) tidal and marine current energy, and (c) offshore and
farshore wind energy. The first two of these technologies, although still in their
infancy compared to other renewable energy sources, are rapidly developing. After
several encouraging demonstration projects, commercial projects for tapping the
ocean energy are now under way. This part of the book introduces the renewable
ocean energy technologies to marine engineering students and professionals who
may become involved in providing the offshore and shore logistic support needed to
tap this vast energy potential of the ocean.

......
14 Offshore Wind Power
Wind power is the cheapest source of new electrical power at present, cheaper than
coal, nuclear, or photovoltaic power or any other source—conventional or renewable.
That is why new wind power plants on land, off shore, and far shore are being built
to add new megawatt generation capacity at an annual growth rate of 20–40%
depending on the part of the world.
Germany plans to close its nuclear reactors by 2022 after the Fukushima disaster
in Japan raised serious safety concerns. The government will promote energy from
wind turbines and solar panels with the additional cost financed by higher energy
bills. It plans to boost the renewable energy output from 17% in 2010 to 35% in
2020. Wind turbines contributed 6.2% of the total power in Germany in 2010,
while nuclear power accounted for 23%. Germany had an onshore wind power
generation capacity of 27.2 GW in 2010 and additional capacity on many large
offshore wind farms.

Copy paste from book:

Shipboard Propulsion, Power Electronics and Ocean Energy
by Mukund R. Patel - CRC Press, Taylor & Francis Group

Dan'te yebo, stavio sam ti već ovu knjigu da čitaš i da'se obrazuješ!!!

Kire te krsti, a ti opet po svome - prdiš - ne bi tebe Đava uvertio!!!

Imaš u knjizi i usporedbe cijena, ali ne da mi se sada listati i tražiti. Autor navodi da su investicioni troškovi za sada visoki, ali to će vremenom pasti. S drugih točki zrenja kao efekti utjecaja na okoliš, efficiency, održavanje, cijene proizvedene energije - autor daje prednost ovim novim izvorima energije.

Last edited:
Gavro opet budalis ludo,citas kopiras pises ...

aloo ,stani,baci sidro,zakoci ,digni rucnu....stani malo

mozes li ti svu ovu energiju spremiti u kenzervu i otvoriti kad ti bude trebalo,odgovor je nemozes

zato to mozes s nuklearnim plantom koji je ustvari i najmanji zagadzivac

ili mozes s akumulacijama vode koju pumpas i praznis ovisno kad imas visak energije .ovi je dr stipe suvar govorio na sjednici zakon o spojenim posudama
ti ces se toga sjetiti...

ali najvaznije je da ideja s valovima je briljantna o tome nema govora ,samo koliko to nojaca i isplativosti kosta...

ta prica moze ic nekome ko niko nikad nije imao i uredzivao brod za more i imao doticja s tim

za mene je to cisto pranje love u ovom trenutku..

The oceans, covering two-thirds of the earth’s surface, offer virtually unlimited
renewable energy resources in open space where new energy technologies can be
developed without significant interference with the environment or normal human
activities. The ocean energy sites with smaller footprints and fewer down days offer
an estimated exploitable global potential of over 100,000 TWh/year (T = tera = 1012),
about six times the present electrical energy consumption in the world of 16,000
TWh/year. The exploitable potential with the technology of today is about 45,000
TWh/year from wave energy; 2000 TWh/year from tidal and marine current energy,
20,000 TWh/year from salinity gradient energy, and 33,000 TWh/year from ocean
thermal energy—a total of about 100,000 TWh/year from all forms of ocean energy.
Part C of this book covers three sources of generating electrical energy from
the ocean (a) wave energy, (b) tidal and marine current energy, and (c) offshore and
farshore wind energy. The first two of these technologies, although still in their
infancy compared to other renewable energy sources, are rapidly developing. After
several encouraging demonstration projects, commercial projects for tapping the
ocean energy are now under way. This part of the book introduces the renewable
ocean energy technologies to marine engineering students and professionals who
may become involved in providing the offshore and shore logistic support needed to
tap this vast energy potential of the ocean.

......
14 Offshore Wind Power
Wind power is the cheapest source of new electrical power at present, cheaper than
coal, nuclear, or photovoltaic power or any other source—conventional or renewable.
That is why new wind power plants on land, off shore, and far shore are being built
to add new megawatt generation capacity at an annual growth rate of 20–40%
depending on the part of the world.
Germany plans to close its nuclear reactors by 2022 after the Fukushima disaster
in Japan raised serious safety concerns. The government will promote energy from
wind turbines and solar panels with the additional cost financed by higher energy
bills. It plans to boost the renewable energy output from 17% in 2010 to 35% in
2020. Wind turbines contributed 6.2% of the total power in Germany in 2010,
while nuclear power accounted for 23%. Germany had an onshore wind power
generation capacity of 27.2 GW in 2010 and additional capacity on many large
offshore wind farms.

Copy paste from book:

Shipboard Propulsion, Power Electronics and Ocean Energy
by Mukund R. Patel - CRC Press, Taylor & Francis Group

Dan'te yebo, stavio sam ti već ovu knjigu da čitaš i da'se obrazuješ!!!

Kire te krsti, a ti opet po svome - prdiš - ne bi tebe Đava uvertio!!!

Imaš u knjizi i usporedbe cijena, ali ne da mi se sada listati i tražiti. Autor navodi da su investicioni troškovi za sada visoki, ali to će vremenom pasti. S drugih točki zrenja kao efekti utjecaja na okoliš, efficiency, održavanje, cijene proizvedene energije - autor daje prednost ovim novim izvorima energije.

Last edited:
Gavro opet budalis ludo,citas kopiras pises ...

aloo ,stani,baci sidro,zakoci ,digni rucnu....stani malo

mozes li ti svu ovu energiju spremiti u kenzervu i otvoriti kad ti bude trebalo,odgovor je nemozes

zato to mozes s nuklearnim plantom koji je ustvari i najmanji zagadzivac

Nuklearni plant će biti dobar kada bude siguran s točke zrenja BEZOPASNOSTI.

A šta se tiče konzerviranja energije.., pa vibrator te yebo - ajme!

Struja se izvlači iz vitra kada ima vitra.., i tko ti smeta koristiti tu struju za pumpati vodu na viši potencijalni nivo. A kada vitar stane onda otvoriš ventile i vrtiš generator vodom. Govorim onako načelno.., nemoj me vatati za jezičinu. To je jedan vid konzerviranja, a može se električna energija konzervirati i drugim forama - baterijama, kondenzatorima, magnetskim zavojnicama, a uz'to se razvija supravodljivost koja danas upire na nove materijale i nitrogensko pothlađivanje itd.

Sistemi se integriraju - tj. SKUPA zadovoljavaju energetske potrebe čovječanstva. A di je još Sunce.., stavi na krov ljeti bačvu od 200 litara i opituraj je u crno, napuni vode i možeš tuširati cilo selo - i da naplaćuješ po Kunu, eto ti novaca ko pijeska!!!

Ja sam lani kazan od bojlera stavio i toliko se voda ugrije da je prevruća za tuširanje.

• Like
Wind energy is today the cheapest source of electricity generation in majority of places in the world. Unsubsidized onshore wind energy is cheaper than any other energy source, including conventional power generation sources such as coal and gas.

Offshore wind is not far behind – auction strike prices suggest that costs have fallen 60% in three years. And the latest German and Dutch offshore auctions were awarded to build projects without public financial support.

Approximately 75% of the total cost of energy for a wind energy project is related to upfront costs such as the cost of the wind turbine,installation, foundations, electrical equipment and grid connection.
Operation costs on the other hand are very small compared to fossil fuel technologies where as much as 40-70% of costs are related to fuel and operation and maintenance (O&M) for their entire lifetime.

https://windeurope.org/policy/topics/economics/

Trenutno je najveći problem energy storage da bi se prešlo na 100% renewable. Akumulacija je dobra ali jako skupa. Najbolja kombinacija zasad je onshore wind+battery storage. Mi u mojoj firmi radimo na tome da budemo balansiranje mreže i dopunjavamo kad nema vjetra. Još ne mogu reći koliki će biti naši troškovi. To će tek vrijeme pokazati. Ali definitivno smo na dobrom putu da otvorimo potpuno novo tržište,jer more zauzima 70% planete. Troškovi instalacije i održavanja neće biti veliki,jer su to male jedinice koje se lako mogu instalirati malim jednostavnim brodovima. Čak i poslati nazad na kopno na servis pa vratit u more.

Slažem se sa srelecom da je offshore wind zasad još uvijek pranje love,ali troškovi padaju drastično i to je definitivno budućnost. Jer su vjetrovi na moru konstantniji i mogu se više iskoristiti nego na kopnu.

Last edited:

Eo, vidiš Kire, ovdje zanimljivih grafikona. A nigdje ne spominju nas kao državu.., mi se još na drva grijemo, zahvaljujući hdzejskoj i sdpejskoj žgadiji!!! To je porazno! Btw, obiđi malo ovaj sajt koji sam stavio gore za knjige - nevjerovatno kakav izbor knjiga. Da je ovo bilo dok smo ja srelec išli u školu danas bi bili učitelji, oba. A jednostavno je za download.., ajme.., a najveći mi je užitak nedjeljom kada smo slobodni na vaporu otvoriti neku knjigu i izučavati - prosto guštam.

A iskoristit ću priliku spomenit domaću bagru koja provodi ETO "izobrazbu" - i upućujem bagru da izabere 10 knjiga na www.engbookspdf.com i po njima da radi.., a ne tamo kojekakve panćofarske črčkarije!!!

:uzdravlje

Eo, vidiš Kire, ovdje zanimljivih grafikona. A nigdje ne spominju nas kao državu.., mi se još na drva grijemo, zahvaljujući hdzejskoj i sdpejskoj žgadiji!!! To je porazno! Btw, obiđi malo ovaj sajt koji sam stavio gore za knjige - nevjerovatno kakav izbor knjiga. Da je ovo bilo dok smo ja srelec išli u školu danas bi bili učitelji, oba. A jednostavno je za download.., ajme.., a najveći mi je užitak nedjeljom kada smo slobodni na vaporu otvoriti neku knjigu i izučavati - prosto guštam.

A iskoristit ću priliku spomenit domaću bagru koja provodi ETO "izobrazbu" - i upućujem bagru da izabere 10 knjiga na www.engbookspdf.com i po njima da radi.., a ne tamo kojekakve panćofarske črčkarije!!!

:uzdravlje
Odličan site,hvala puno! Već sam skinuo od siemensa: high voltage direct current transmission.

BTW Imao sam nedavno trening za HV NKT kabele i tip kaže da trenutno razvijaju 525kV DC kabele.

Odličan site..,

Ma više nego odličan - mislim da ga je neki Indijac postavio, a naša bižuterija se odnosi potcjenjivački prema Indijcima!

Obiđi malo matematiku, mehaniku, elektroniku - vidjeti ćeš koja je to meraviglia!!! Uz to, vode na neki način statistiku ili evidenciju o onom što skidaš, tako dok sam na Internetu stalno mi dolazi notification za neku novu knjigu prema tematici koju skidam..,

Nuklearni plant će biti dobar kada bude siguran s točke zrenja BEZOPASNOSTI.

A šta se tiče konzerviranja energije.., pa vibrator te yebo - ajme!

Struja se izvlači iz vitra kada ima vitra.., i tko ti smeta koristiti tu struju za pumpati vodu na viši potencijalni nivo. A kada vitar stane onda otvoriš ventile i vrtiš generator vodom. Govorim onako načelno.., nemoj me vatati za jezičinu. To je jedan vid konzerviranja, a može se električna energija konzervirati i drugim forama - baterijama, kondenzatorima, magnetskim zavojnicama, a uz'to se razvija supravodljivost koja danas upire na nove materijale i nitrogensko pothlađivanje itd.

Sistemi se integriraju - tj. SKUPA zadovoljavaju energetske potrebe čovječanstva. A di je još Sunce.., stavi na krov ljeti bačvu od 200 litara i opituraj je u crno, napuni vode i možeš tuširati cilo selo - i da naplaćuješ po Kunu, eto ti novaca ko pijeska!!!

Ja sam lani kazan od bojlera stavio i toliko se voda ugrije da je prevruća za tuširanje.

znaci gavro moj da ta energija kosta to u moru plus tak konzerva tj akumulacija
a to nije ono sto se prestavlja,plus sve u moru na moru kosta x 5

a o baterijama kondezatorima mos ih stavit na onu stvar ajde nebudali
danas s ove tacke s ovom tehnologijom mos imat akumulacije vode i pumpat uzbrdo nizbrdo ovisno kad ima vitar ,valove ili sunce

Gavro s tim klikerima nikad kod mene nebi radio:rolleyes:

Gavro proleteru i bojler i solarni tus i 6kw solara i 1100ah 48v baterija imam i dva invertera 5000VA svaki

znaci ja ti nepricam pricu iz knjige vec iz prakticne umjetnosti...:o

kad s svojim takujinom nesto cutis onda nabolje znas ,a te proracune za vucibatine i investitore pusti ludosti...

bog te vidio i vapor mora u dok i piturati se pa i ta bacva za proizvodnju energije

neko to triba smojit odspojit,bice koji rov ili ronioci sve su to nojci...

znaci ja ti nepricam pricu iz knjige vec iz prakticne umjetnosti...

A ti si neuvjerljiv ko šta je bio moj did.., kopali mi u polju.., i naletio avion!

Dok je kopao, bio sagnut, kucnuo ga ja u rame i kažem mu: "Vidiš li onu pticu gore, u njoj sada sjede ljudi!"

Kaže on na to: "Ajde, sinko, nemoj bit lud!"

Tako i ti gledaš na stvari. Pričamo o svjeckim investicijama gdje se vrte milijarde milijardi - a ti opet otvorio govor o svom vibratoru. Ne možeš mjeriti to što ti imaš sa svjeckih gigantima znanja i teknologije! Tako mi je prije desetak godina pametovao jedan iz Dicma.., bavi se tamo u nekom pritorku farbanjem auta. I pošao ja do njega da mi namaže malo auto.., jer me netko kucnuo.., ono tijo sam samo da stavi neku sličnu boju da se ne vidi oštećenje izdaleka.., a on mi počeo pametovati kako to triba obrusiti, očistiti pa ispeći boju kada ofarba.., etc.

Kažem ja njemu, pa di ti pečeš boju - ne vidim ovdje nikakvu teknologiju za to?! A on na to kaže - "Za me radi škver."

Zamisli, njemu škver kooperant. A ne vridi mu cijeli alat ukupno 500 kuna!!!

Nismo još spomenuli geo-termalne izvore energije - tu je Island naj-jači.

Slušaj, ufati se ti knjige i teorije - ostavi se pizdarija.

Last edited:
A ti si neuvjerljiv ko šta je bio moj did.., kopali mi u polju.., i naletio avion!

Dok je kopao, bio sagnut, kucnuo ga ja u rame i kažem mu: "Vidiš li onu pticu gore, u njoj sada sjede ljudi!"

Kaže on na to: "Ajde, sinko, nemoj bit lud!"

Tako i ti gledaš na stvari. Pričamo o svjeckim investicijama gdje se vrte milijarde milijardi - a ti opet otvorio govor o svom vibratoru. Ne možeš mjeriti to što ti imaš sa svjeckih gigantima znanja i teknologije! Tako mi je prije desetak godina pametovao jedan iz Dicma.., bavi se tamo u nekom pritorku farbanjem auta. I pošao ja do njega da mi namaže malo auto.., jer me netko kucnuo.., ono tijo sam samo da stavi neku sličnu boju da se ne vidi oštećenje izdaleka.., a on mi počeo pametovati kako to triba obrusiti, očistiti pa ispeći boju kada ofarba.., etc.

Kažem ja njemu, pa di ti pečeš boju - ne vidim ovdje nikakvu teknologiju za to?! A on na to kaže - "Za me radi škver."

Zamisli, njemu škver kooperant. A ne vridi mu cijeli alat ukupno 500 kuna!!!

Nismo još spomenuli geo-termalne izvore energije - tu je Island naj-jači.

Slušaj, ufati se ti knjige i teorije - ostavi se pizdarija.

Gavro

ja sam ti vise praktika i cista fizika a to sto je lipo na papiru u zbilji je vazda drugacije;)

Gavro

ja sam ti vise praktika i cista fizika a to sto je lipo na papiru u zbilji je vazda drugacije;)

Ja potpuno suprotno radim - ako nešto nisam barem donekle teorijski prošao ne volim to uopće dirati u praksi.

Pa čak i u praksi kada imam kvar uvijek volim da stvar prije riješim mozgovno - priko upustava i shema.

A tek onda dejstvujem rukama.

Iđen leć.., aj, :uzdravlje

• Like
znaci gavro moj da ta energija kosta to u moru plus tak konzerva tj akumulacija
a to nije ono sto se prestavlja,plus sve u moru na moru kosta x 5

a o baterijama kondezatorima mos ih stavit na onu stvar ajde nebudali
danas s ove tacke s ovom tehnologijom mos imat akumulacije vode i pumpat uzbrdo nizbrdo ovisno kad ima vitar ,valove ili sunce

Gavro s tim klikerima nikad kod mene nebi radio:rolleyes:

Gavro proleteru i bojler i solarni tus i 6kw solara i 1100ah 48v baterija imam i dva invertera 5000VA svaki

znaci ja ti nepricam pricu iz knjige vec iz prakticne umjetnosti...:o

kad s svojim takujinom nesto cutis onda nabolje znas ,a te proracune za vucibatine i investitore pusti ludosti...

bog te vidio i vapor mora u dok i piturati se pa i ta bacva za proizvodnju energije

neko to triba smojit odspojit,bice koji rov ili ronioci sve su to nojci...
Slazem se s vecinom,ali ta akumulacija je 4 puta skuplja od offshore winda,i malo skuplja od battery storage.

Slazem se s vecinom,ali ta akumulacija je 4 puta skuplja od offshore winda,i malo skuplja od battery storage.

kire 888

to ja s Gavrom proleterom divanim,cestitke na poslu i veoma veoma interesantno....

pratiti cu interesira kako ce to sve nakraju proci i razvijati se..

kire 888

to ja s Gavrom proleterom divanim,cestitke na poslu i veoma veoma interesantno....

pratiti cu interesira kako ce to sve nakraju proci i razvijati se..
Hvala lijepo. Vidit cemo za godinu dana kako stvari stoje.

Back