Rad i skolovanje, skolovanje i rad..

Ma u svakom slucaju odluka je na njemu. Meni je uvijek bio cilj i prioritet završiti višu školu. Svak ima svoje prioritete, moj je bio završiti nešto iza srednje. Nećeš bit ništa pametniji od onoga koji nije završio višu, faks i sl, naprotiv možeš postat gluplji (haha), ali ako frenkie kaže da mu ta viša za pomorstvo neće donjet nikakvog velikog pomaka, neki plus, onda neka to uzme u obzir...
Ja ću navest primjer mog kolege koji je završio 3 god nautike u St, i sad je vanredno upisao još dvije godine sa ciljem poć odradit kadeturu. Prijavljivao se u Globtika i još neke kompanije i svi su ga odbili, tj rekli da ih prije njega ima dosta. Došao je u Dubrovnik u AP, i tamo se ugurao prije njih 30 i kusur, samo zato što je imao papir visoke škole za razliku ovih 30 koji to nisu imali (čekao je za ukrcaj manje od 20 dana)... eto to je jedan primjer koji ti može pomoći u tvojoj odluci.

@Frankie: I ovo dvoje se može usporedit, bar zato što su nas u srednjoj profesori (kapetani) "pilali" s tim; hoćeš prvo na brod ili na faks, svak je imao svoje mišljenje i argumente i sad kad ih podvučeš ispod crte dođe ti na znak =, ali ja bi opet, opet i uvijek prvo upisao faks pa onda na kadeturu.

P.S. I da frankie, koje godine si ti otuko sve ispite i vidio da ti se to nije isplatilo? Nadam se ne i one kada je moja baba sa vecernjom skolom bila šef recepcije u hotelu Kompas u Dubrovniku. Vremena se mijenjaju...

Last edited:
....
P.S. I da frankie, koje godine si ti otuko sve ispite i vidio da ti se to nije isplatilo? Nadam se ne i one kada je moja baba sa vecernjom skolom bila šef recepcije u hotelu Kompas u Dubrovniku. Vremena se mijenjaju...

1994. ili 1995 ni ne sjecam se vise.Ja sam je na zalost morao zavrsit jer sam dosao iz gimnazije,a san mi je bio oplovit svijet nesto poput Magellana ili kapetana Cooka. Medjutim nisam zelio plovit na poziciji mornara/cistaca jer mi se cinilo da mi to ne daje neku dugorocniju perspektivu. Stoga sam zavrsio taj fax u 2 godine otuka asistenturu,polozija brevete i u cca 5 godina dobija brevet upravitelja. Svijet nisam oplovija jer sam na kraju kad sam poceja zaradjivat preko 200 kilo dolara godisnje uvidija da su mi pare sve u zivotu.Sad jesam li falija ili nisam ne znam.
Sto se tice toga da se vremena mjenjaju u ovim banana republikama na brdovitom Balkanu vrijeme iza 2. svjetskog rata ko da je stalo Promjena nema osim u lopovluku.To je jedina grana koja je napredovala. Dapace dovedena je do savrsenstva.Sve drugo ili stoji ili nazaduje. Da ti npr. dam svoje skripte bez da pogledas to svoje gradivo polozija bi ispite kako prije 30 godina tako u moje,a i u tvoje vrime,a tako ce bit i za 20 godina.Pazanin i Ozretic su biblije za strojare i uvik ce bit. A temelj je parni stroj.

Interesantna rasprava, samo nastavite. :hihi

Da ovaj, jo?? jedno pitanje koje imam..koja je u praksi razlika između 3 zavr??ene godine na faksu, dakle preddiplomski u odnosu na 5 godina tj. diplomski?

Last edited:
Interesantna rasprava, samo nastavite. :hihi

Da ovaj, još jedno pitanje koje imam..koja je u praksi razlika između 3 završene godine na faksu, dakle preddiplomski u odnosu na 5 godina tj. diplomski?

Razlika ti je u dvije dodatno izgubljene godine.Molio bi da me se krivo ne shvati.Inace sam zagovonik fakulteta i nastavka obrazovanja zasto ne. Ali kad ucis nesto sto ti nikad naglasavam nikad nece trebat jer to vise ne postoji osim u muzejima pitam se koji qrac(ne mogu nac prikladnu rijec u svom skromnom vokabularu za opisat ovo stanje) bezveze gubit vrijeme da se nekakav "profesor" izdrkava nad mojom sudbinom i lijeci svoje frustracije,ali ovo je uglavnom boljka cijelog visokog skolstva u Rvata.Nije ovo samo slucaj u pomorstvu.Zavrse ekonomiju ne znaju napravit jednu obicnu bilancu,zavrse pravo ne znaju napisat dopis(ne tuzbu,zalbu,podnesak nego obicni dopis tipa Mate dojdi u 9 i kvarat na raspravno rociste u sudnicu 201). Za ne povirovat.

HAHA FRANKIE. To je druga tema hoce li mu ta skola i papir ikad sluziti u zivotu. Kao sto i sam kazes kod nas u banana republici u praksi nikad - nece.

A nećemo ni mi zauvijek biti banana država. :mad:
Dakle što se tiče te dvije godine, želite reći da zbog disfunkcionalnosti naše države to nije potrebno ili inače u poslu nije potrebno i gubitak je vremena? Nisam najbolje razumio je li bila riječ o kritici sustava ili se jednostavno radi o beskorisnom učenju umjesto kojeg je bolje recimo skupit pravo iskustvo? Pojasnite to malo ako može.

Te dvije su ti suvišne za navigaciju, npr. u dubrovačkom sveučilištu do ove godine uopće nisu ni postojale. Ja mislim da ti sa 2 god, možeš dobit sve potrebne papire i ne ići ni na 3. god (po nekom novom standardu od prije par godina). Samo to provjeriš u studentskoj referadi tj sam pitaj jer ti nitko neće ništa reć dok sam ne pitaš. Jbg ljudi su postali *ovna.;)

Last edited by a moderator:
Te dvije su ti suvišne, npr. u dubrovačkom sveučilištu do ove godine uopće nisu ni postojale. Ja mislim da ti sa 2 god, možeš dobit sve potrebne papire i ne ići ni na 3. god (po nekom novom standardu od prije par godina). Samo to provjeriš u studentskoj referadi tj sam pitaj jer ti nitko neće ništa reć dok sam ne pitaš. Jbg ljudi su postali *ovna.;)

Dakle nije fora u tome da recimo sa 3 ne možeš napredovati do najviših znanja do kojih recimo možeš sa 5? Baš te to nikako ne ograničava? Haha, to onda ima samo kod nas. Kužim cijeloživotno obrazovanje itd. al onda ovo spada u rang tipične Hrvatske edukacije u kojoj je važnije znati kad je Shakespeareu rođendan i koja mu je najdraža boja nego recimo zabit brokvu. Ono, očekivao bi da ako se završi 5 da postoje brojnije mogućnosti, veći status itd. Ko medicina recimo. Zašto bi netko išao na specijalizaciju ako time apsolutno ništa ne dobiva? Malo je nelogično ako baš ništa te dvi godine ne vrijede.

Last edited by a moderator:
@Pav - Te dvije god diplomskog su ti da ima?? pored imena one kratice tipa mr.sc.dipl.dr. itd i tako blize. Nisam bio tu kad je pročelnik nautičkog odjela dr?žao predavanje ba?? za tu temu 2 god diplomskog,va?žnije mi je bilo ispijanje kave i pu??enje cigara u kafiću preko ali pretpostavljam, da s tim mo?že?? biti recimo profesor na sveučili??tu, specijalizirat se pa bit pomorski agent i sl. Tj sve vezano za pomorstvo ali s djelovanjem na kopnu. Ali za samu navigaciju nisu potrebne.

@Pav - Te dvije god diplomskog su ti da imaš pored imena one kratice tipa mr.sc.dipl.dr. itd i tako blize. Nisam bio tu kad je pročelnik nautičkog odjela držao predavanje baš za tu temu 2 god diplomskog,važnije mi je bilo ispijanje kave i pušenje cigara u kafiću preko ali pretpostavljam, da s tim možeš biti recimo profesor na sveučilištu, specijalizirat se pa bit pomorski agent i sl. Tj sve vezano za pomorstvo ali s djelovanjem na kopnu. Ali za samu navigaciju nisu potrebne.

Aha, u tom grmu dakle leži zec. Ajde fino iako se nadam da će odgovorit još netko tko nije pio kavu i pušio za vrijeme predavanja. :D
To mi apsolutno odgovara.

Je Marko, u pravu si koliko vidim.

http://www.dubrovacki.hr/clanak/18151/pokrece-se-diplomski-studij-pomorstvo

Prema najnovijim istraživanjima, pomorci iz EU u prosjeku provedu 7 godina u aktivnoj plovidbenoj karijeri, a ovim studijem omogućit će se pomorcima stjecanje znanja za zapošljavanje na kopnu i to u djelatnostima koje su tijesno povezane s morem.

Last edited:
Nisam bio tu kad je pročelnik nautičkog odjela držao predavanje baš za tu temu 2 god diplomskog,... pretpostavljam, da s tim možeš biti recimo profesor na sveučilištu, specijalizirat se pa bit pomorski agent i sl. Tj sve vezano za pomorstvo ali s djelovanjem na kopnu. Ali za samu navigaciju nisu potrebne.

Uf kad je ovakva ucena glava to izvalila ne moze bit nego tako. Pretpostavljas da s tim mozes bit profesor.Tocno jer sa ove dvije godine zadovoljis formalnosti koje namece sistem da bi mogao postat profesor i onda udri opet po Pazaninu,Ozreticu i parnom stroju. Da li se u te dvije godine uci pedagogija,psihologija i slicno sto bi po meni trebao biti osnov za rad sa ucenicima/studentima. Jos jedno prdjenje u latu od strane nasih ucenih glava.
Specijalizirat se i bit pomorski agent. STa se tu imas specijalizirat.Pa za bit pomorski agent dovoljna je po meni neka administrativna struka i to srednja skola.ZA bit pomorski agent(valjda mislis na agenta za ukrcaj) trebas imat ljude i veze u kompanijama koje ce ti povjerit posal. Ne znam sto ces u te dvije godine naucit o tom poslu.
Inace interesantan smjer na pomorskom fakultetu je bio jahte i marine.Danas kolege koje su ga zavrsile sa njim mogu obrisat guzicu,a njima su isto pricali da ce oni bit direktori marina.Neka se javi jedan direktor ACI marine koji ima zavrsenu ovu skolu.

Last edited:
Uf kad je ovakva ucena glava to izvalila ne moze bit nego tako. Pretpostavljas da s tim mozes bit profesor.Tocno jer sa ove dvije godine zadovoljis formalnosti koje namece sistem da bi mogao postat profesor i onda udri opet po Pazaninu,Ozreticu i parnom stroju. Da li se u te dvije godine uci pedagogija,psihologija i slicno sto bi po meni trebao biti osnov za rad sa ucenicima/studentima. Jos jedno prdjenje u latu od strane nasih ucenih glava.
Specijalizirat se i bit pomorski agent. STa se tu imas specijalizirat.Pa za bit pomorski agent dovoljna je po meni neka administrativna struka i to srednja skola.ZA bit pomorski agent(valjda mislis na agenta za ukrcaj) trebas imat ljude i veze u kompanijama koje ce ti povjerit posal. Ne znam sto ces u te dvije godine naucit o tom poslu.
Inace interesantan smjer na pomorskom fakultetu je bio jahte i marine.Danas kolege koje su ga zavrsile sa njim mogu obrisat guzicu,a njima su isto pricali da ce oni bit direktori marina.Neka se javi jedan direktor ACI marine koji ima zavrsenu ovu skolu.

Pročitaj link gore koji sam stavio, tamo pi??e da su te dvi godine u biti za zapo??ljavanje na kopnu.

Inače, mislim da si u pravu glede ovog s jahtama i marinama. Ja sam isto to imao kao alternativu u slučaju da ne upadnem na nautiku al onda sam nai??ao na ovaj članak, ka?že ba?? isto to ??to si i ti rekao.

http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/osoba-koju-je-nemoguce-zaposliti

E jes a u srednjoj se uči jo?? iz knjige od Simovića Hiperbolni navigacijski sustavi i morao si znat strukturu magnetnog kompasa jer bez toga nemo?že?? biti pomorac :udriglavom , i tu jo?? nitko nije rekao ni??ta protiv takvog sistema učenja kad si mogao igrat bri??kule i bez problema imat srednju u ruci haha

Back